Președintele rus Vladimir Putin eșuează atât de spectaculos, încât riscă să devină și mai periculos. Rămânând fără cale de scăpare din acest conflict, în timp ce încearcă să iasă cu fața curată, crede că singura opțiune pe care o mai are este escaladarea conflictului.
Dar problema sa este că eșecurile devin mult prea evidente pentru a fi băgate sub preș chiar și de mașinăria de propagandă a Rusiei, comentează Bloomberg.
Vladimir Putin a atacat Ucraina pentru a împiedica extinderea NATO. Și iată că acum NATO este gata să primească în rândurile sale doi noi membri anul acesta ca urmare a agresiunii ruse. Putin a promis că va reuni rușii și ucrainenii, pe care îi consideră un singur popor.
Dar acum, atrocitățile pe care le-a comis în Ucraina îi vor face pe ucraineni să se simtă diferți și vor urî și mai mult Rusia. El s-a angajat să redea Rusiei măreția imperială; în schimb, acum războiul l-a transformat într-un paria internațional. Lista poate continua.
Din ce în ce mai mult, ucrainenii par capabili să se apere împotriva atacului liderului rus. Iar pentru ei, faptul că nu pierd echivalează cu o victorie. Va putea Putin să supraviețuiască?
Va escalada mereu conflictul, chiar până la autoanihilare
Fără îndoială, și el își pune această întrebare, atât în sens politic, cât și fizic. În trecut, Vladimir Putin s-a comparat cu un șobolan încolțit: în loc să renunțe, șobolanul atacă. Și așa cum a dat de înțeles, nu se va da niciodată înapoi. El va escalada mereu conflictul, chiar până la autoanihilare.
A început să-și crească avantajul prin oprirea gazului rusesc care ajunge în Polonia și Bulgaria. Desigur, nu este o acțiune militară, dar e o premieră istorică.
Chiar și în perioadele cele mai înghețate ale Războiului Rece, Uniunea Sovietică nu s-a folosit niciodată de exporturile de energie ca armă împotriva inamicilor. Semnalul lui Putin este că ar putea închide robinetul și către alte țări europene. Acesta este un război economic.
Și-a adaptat obiectivele de război pentru a lua în vizor o nouă victimă: Moldova
Și putem pune pariu că va fi însoțit de un război cibernetic. Din punct de vedere militar, Putin și-a adaptat deja obiectivele de război pentru a lua în vizor o nouă victimă: Republica Moldova. Incapabil să preia puterea în toată Ucraina, el se concentrează pe controlul estului și sudului țării. Scopul imediat este de a construi un pod terestru rusesc care să lege Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, cu regiunea Donbas.
Obiectivul mai mare este de a lua toată coasta ucraineană de la Marea Neagră. Asta ar transforma țara într-un stat fără ieșire la mare. În plus, această zonă de coastă ar lega zonele ucrainene aflate sub controlul Rusiei de R. Moldova. Această țară seamănă cu Georgia și cu Ucraina, pentru că Putin le-a transformat pe toate trei în amestecuri de proxy și state eșuate care să le poată controla.
Transnistria, un avanpost pentru încă un front în Ucraina
După invadarea Georgiei în 2008, Putin a spijinit autoproclamatele state pro-ruse Abhazia și Osetia de Sud. În Ucraina, el a recunoscut „republicile populare” Lugansk și Donețk. Echivalentul lor în Moldova este regiunea separatistă Transnistria.
Acest avanpost l-ar putea ajuta pe Putin să deschidă încă un front în Ucraina. Dar ar putea deveni și terenul lui de joacă și un pretext de a ataca R. Moldova, care, ca și Ucraina, dorește să adere la Uniunea Europeană.
Întreruperea furnizării gazului către UE sau atacarea mai multor țări l-ar ajuta pe Putin să semnaleze dușmanilor și audienței interne că încă este stăpân. Și că încă este la butoane.
Dar nu va elimina cea mai mare problemă a sa: faptul că trupele ruse sunt din ce în ce mai blocate. Un exemplu este fabrica de oțel Azovstal din Mariupol, pe care trupele ucrainene o apără eroic, chiar dacă orașul a fost transformat în ruine.
Ce urmează?
De aici încep scenariile îngrozitoare. Putin ar putea folosi arme nucleare, chimice sau chiar tactice (adică cu randament scăzut). Asta ar pune capăt oricăror negocieri. De asemenea, ar semnala că este pregătit să ridice miza la nivel existențial: adică declanșarea unui război nuclear.
Oricât de înfricoșătoare sunt aceste scenarii, oricare dintre ele ar fi un semn al disperării tot mai mari a lui Putin. În mod special, o lovitură nucleară limitată nu ar face decât să întărească hotărârea ucrainenilor și a Occidentului de a rezista șobolanului kamikaze de la Kremlin.
Chiar dacă Putin evită să vorbească despre înfrângere, orice victorie pe care va încerca să o vândă rușilor nu e nici pe departe așa ceva.