Rusia ar putea trimite în războiul din Ucraina încă aproximativ 25.000 de persoane. După ce a apelat la deținuți, s-a găsit acum o nouă resursă pentru războiul lui Vladimir Putin.
Rusia ar putea trimite 40% dintre deținuții aflați în arest preventiv să lupte în Ucraina
Autoritățile ruse intenționează să recruteze până la 40% dintre deținuții aflați în arest preventiv pentru a lupta în războiul din Ucraina, conform publicația de știri de investigație IStories, citată de The Moscow Times. Această măsură ar adăuga zeci de mii de noi soldați în rândurile forțelor militare ruse.
Conform sursei citate, personalul militar implicat în recrutarea soldaților contractuali este obligat să identifice deținuții apți pentru serviciul militar și dispuși să meargă pe front. Din cei aproximativ 60.000 de inculpați aflați în arest preventiv, 40% ar urma să fie cooptați, ceea ce înseamnă aproape 25.000 de persoane.
Jurnaliștii de la IStories afirmă că aproximativ 100 de deținuți vor fi recrutați din fiecare centru de arest preventiv din Rusia, țară care dispune de 210 astfel de centre. Această acțiune vine pe fondul scăderii numărului de deținuți disponibili pentru a fi trimiși la război.
Citând statisticile penitenciarelor federale, publicația a menționat că 106.000 de persoane se aflau în detenție provizorie la începutul anului 2024, deși această cifră include persoane care fac obiectul unei anchete și infractori condamnați.
Proiect de lege adoptat recent de Duma de Stat
Duma de Stat din Rusia a adoptat recent un proiect de lege care permite trimiterea deținuților în arest preventiv pe front, chiar dacă se află în faza de judecată. În prezent, această măsură este aplicabilă doar deținuților care nu au ajuns încă în fața instanței sau care au fost deja condamnați.
Deși președintele rus, Vladimir Putin, nu a semnat încă această lege, forțele de securitate au început deja să primească ordine pentru implementarea acestei măsuri, potrivit surselor publicației Vajnîe Istorii.
O sursă apropiată de Marele Stat Major al Forțelor Armate Ruse a declarat că numărul deținuților recrutați este în scădere, ceea ce sugerează că această resursă nu este inepuizabilă. Cei condamnați de infracțiuni ușoare, cei care nu stau mult în închisoare, nu sunt însă foarte dispuși să meargă la război.
Decizia de a trimite inculpați pe front indică o epuizare a acestei forțe și o schimbare în strategia de recrutare.