NATO a decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina

După ce s-a terminat prima sesiune a Summitului NATO de la Madrid, Klaus Iohannis a precizat că statele aliate au decis consolidarea sprijinului destinat Ucrainei, prin adoptarea unui pachet de măsuri de asistență. În plus, a fost adoptat un nou Concept Strategic al NATO pentru următorii zece ani, România fiind primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document pragmatic aliat.

„Am terminat prima sesiune a Summitului NATO şi iată deja avem ştiri foarte importante pentru naţiune, cum se spune. A fost o reniune cu o profundă însemnătate pentru Alianţă, dar şi pentru România. Punctul central a fost invazia Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Am adoptat decizii de importanţă majoră, împreună cu ceilalţi aliaţi.

Am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin adoptarea unui pachet de măsuri de asistenţă. Am adoptat un nou Concept Strategic al NATO pentru următorii zece ani. România a fost primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document pragmatic aliat şi iată că astăzi acest nou document a fost aprobat”, a declarat miercuri Klaus Iohannis.

NATO a decis intensificarea sprijinului pentru Republica Moldova şi Georgia

Potrivit spuselor sale, a fost decisă consolidarea posturii de apărare a Flancului Estic, un demers absolut necesar, pe care România l-a solicitat insistent în toate discuţiile NATO. De asemenea, s-a decis și intensificarea sprijinului pentru Republica Moldova şi Georgia.

„E un demers absolut necesar pe care l-am solicitat noi insistent în toate discuţiile NATO, dar şi alianţi. Am hotărât un cadru care să răspundă eficient tuturor ameninţărilor. Am decis intensificarea sprijinului pentru parteneri, deci inclusiv pentru Republica Moldova şi Georgia. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcută de noi, de România. Acest Summit reprezintă una din cele mai semnificate reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce priveşte rezultatele pentru România.

Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi. Acesta este rezultatul unei munci în echipă, o muncă pentru care vreau să adresez mulţumiri tuturor celor implicaţi”, a completat președintele României.

Rusia a fost definită drept principala ameninţare a securității NATO

Spre final, acesta a menționat faptul că Rusia a fost definită drept principala ameninţare a securității NATO.

„Rusia e definită ca principală ameninţare la securitatea nord-atlantice. Mai mult, am reuşit să avem, o reconfirmare puternică a importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Pentru prima dată Marea Neagră e menţionată într-un Concept Stategic al NATO”, a adăugat Klaus Iohannis.