Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General tocmai a luat decizia! Potrivit informațiilor apărute recent, autoritățile s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal.
Decizia momentului în România cu privire la război! A fost deschisă o anchetă
Mai precis, Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General s-a sesizat din oficiu cu privire la războiul din Ucraina și a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal. Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare.
În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei – stat independent şi suveran. Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina.
Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României”, a transmis Parchetul General, conform unui comunicat.
De asemenea, Parchetul susţine că legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.
„Jurisdicţia se exercită de organele de urmărire penală române şi pe baza principiului universalităţii. Cercetările au în vedere şi deţinerea de către cetăţeni ucraineni a cetăţeniei române”, au explicat procurorii.
Rusia nu știe ce o așteaptă
În altă ordine de idei, amintim că ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov a spus că președintele Volodimir Zelenski a ordonat Armatei Ucrainei, echipată acum cu arme occidentale, „să recupere zonele de coastă ocupate, care sunt vitale pentru economia țării”.
Nu se știe exact când a dat președintele acest ordin care pare a prioritiza contraofensiva militară pe Frontul de Sud. Pentru ocuparea Lisiceansk și Severodonețk (în Donbas) Armata Rusă a mutat o mare parte din capacitățile sale ofensive din sud (circa 22-25 de drupuri de batalion), aducând în schimb în defensivă pe coasta Mării Negre sisteme și tancuri mai vechi.
Este de presupus că mare parte din forțele mai bine echipate ale Rusiei vor rămâne în Donbas, pentru că acestea încă mai au de cucerit jumătate din regiunea Donețk pentru a începlini obliectivele politice ale Kremlinului.