"Decizia a fost luată în urmă cu multe luni, după voiajul în Mexic şi Cuba, într-un secret pe care nimeni nu a putut să-l încalce", scrie istoricul Giovanni Maria Vian, bine introdus în anturajul direct al papei.

Acesta, în vârstă de 85 de ani, a provocat luni o mare surpriză, inclusiv printre cardinali, declarând că renunţă la pontificat, începând cu 28 februarie. El a explicat că slăbirea puterilor nu îi mai permite să îşi îndeplinească misiunea încredinţată pe scaunul Sfântului Petru.

Se pare că Benedict al XVI-lea a luat această decizie în mare secret, informându-şi doar câţiva apropiaţi.

Fratele mai vârstnic al papei, Georg Ratzinger /89 de ani/, preot la rândul său, a declarat luni pentru AFP că ştia ‘de câteva luni’ despre intenţia lui Benedict al XVI-lea de a renunţa la pontificat din cauza vârstei înaintate. ‘Ştiu de câteva luni că avea în vedere /retragerea/. Va rămâne la Roma’, a declarat Georg Ratzinger, precizând că fratele său a luat această hotărâre întrucât ‘simte povara vârstei’. ‘Cred că decizia este justă’, a adăugat Georg Ratzinger, comentând pentru DPA că medicul papei l-a sfătuit pe acesta să nu mai efectueze călătorii transatlantice.

Vaticanul a subliniat luni că nu o maladie anume l-a determinat pe suveranul pontif să ia această decizie.

Joseph Ratzinger a recunoscut că în 1991 a suferit un accident vascular-cerebral care i-a afectat temporar vederea şi după care s-a refăcut total. În 2009, papa a căzut şi şi-a fracturat una dintre încheieturi, în timpul unei vacanţe în Alpi.

Un doctor apropiat echipei medicale a papei a declarat pentru AP că acesta nu prezintă suferinţe grave sau care să îi pună în pericol viaţa. Potrivit medicului, suveranul pontif are, ca mulţi bărbaţi de vârsta sa, unele probleme cu prostata. Dincolo de acestea însă, papa are o vârstă înaintată şi este pur şi simplu obosit, a declarat medicul, citat sub rezerva anonimatului.
Sursa: Agerpres