CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, cu unanimitate de voturi, să respingă cererea lui Călin Georgescu de impunere a unor măsuri provizorii în contextul contestării deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din România.

Georgescu ceruse suspendarea hotărârii CCR și reluarea procesului electoral, dar CEDO a concluzionat că măsurile solicitate nu se încadrează în domeniul de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții, care permite astfel de măsuri doar în cazuri excepționale, când există un risc iminent de prejudicii ireparabile.

CEDO a precizat că hotărârea de a nu impune măsuri provizorii nu afectează deciziile ulterioare privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Instanța a explicat că, în acest caz, nu există un pericol iminent de vătămare ireparabilă, deoarece orice prejudiciu poate fi remediat ulterior, în cazul unei decizii favorabile pe fond.

Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă, a subliniat instituția într-un comunicat oficial.

justitie europa CEDO
SURSA FOTO: Dreamstime

Reacția lui Călin Georgescu

Călin Georgescu a reacționat afirmând că decizia CEDO privind măsurile provizorii nu influențează procesul de examinare pe fond al plângerii sale. Într-o declarație publicată pe rețelele de socializare, Georgescu a susținut că „procesul va începe curând” și că plângerea va fi analizată în detaliu.

„În urma deciziei de azi a Curții Europene a Drepturilor Omului (respingerea măsurilor provizorii) doresc să clarific faptul că această hotărâre nu afectează procesul de examinare pe fond a plângerii depuse împotriva Guvernului României. (…)

CEDO a constatat faptul că “răul a fost deja făcut” de către CCR, motiv pentru care măsurile provizorii nu-și mai aveau sensul în acest context în care ne aflăm. Decizia de astăzi a CEDO, de a nu impune măsuri provizorii, a fost motivată de faptul că nu există un risc iminent de prejudicii ireparabile. (…)

Plângerea urmează să fie judecată pe fond în perioada următoare, deci procesul va începe curând! CEDO rămâne pe deplin investită să analizeze fondul acestei cauze, iar hotărârea finală poate aduce o soluție care să restabilească dreptatea și să protejeze integritatea procesului electoral”, a declarat Georgescu.

El a criticat dezinformarea mediatică și a reiterat că scopul său este „restabilirea statului de drept și a principiilor democratice” în România.

Dosarul lui Călin Georgescu se referă la anularea alegerilor prezidențiale din România de către CCR, o decizie care a stârnit controverse și a generat reacții mixte pe scena politică. Avocații lui Georgescu au argumentat că decizia CCR încalcă drepturile fundamentale și au solicitat revizuirea acesteia.

CEDO a reiterat că măsurile provizorii nu sunt un substitut pentru judecarea pe fond a unei cauze și sunt utilizate doar în cazuri de urgență extremă.