Semnal de alarmă în plin conflict militar! Un responsabil al Pentagonului se teme că ce este mai rău abia ar putea începe.
Potrivit acestuia, actuala activitate militară a Rusiei din estul Ucrainei este doar începutul unei ofensive mai largi care poate debuta în orice moment, notează Reuters.
Totodată, oficialul american a explicat și modul în care Rusia operează. Potrivit acestuia, constant, Moscova își suplimentează forţele pentru ofensiva în Donbas.
Acesta susține că doar în ultimele 24 de ore au fost aduse încă două grupuri tactice la nivel de batalion (BTG), numărul acestora ajungând astfel la 78. Fiecare grup de acest fel este alcătuit din circa 800 de militari, a mai spus acesta.
Previziunile sumbre ale Pentagonului
Pentru această ofensivă, Rusia dispune de circa 75% din forţa de luptă disponibilă înaintea invaziei lansate pe 24 februarie, a apreciat oficialul Pentagonului.
În timp ce SUA se tem de ce este mai rău, Ucraina face eforturi majore să supraviețuiască actualului conflict. Doi oficiali ucraineni declarau în cursul zilei de marți că Rusia a lansat deja ”Bătălia pentru Donbas”, începută în noaptea trecută cu baraje masive de artilerie şi rachete trase asupra poziţiilor ucrainene pe toată lungimea liniei frontului din estul Ucrainei.
De cealaltă parte, SUA văd lucrurile diferit. Reprezentatul Pentagonului susține că operațiunile Rusiei sunt ”limitate”, iar ce va fi mai rău va urma de abia acum.
Totodată, el a mai menționat și faptul că, la momentul actual, Rusia încă desfășoară acţiuni de pregătire a câmpului de luptă, şi pune la punct logistica şi celelalte elemente de susţinere ale ofensivei, toate acestea fiind puncte slabe care au contribuit la eşecul ofensivei anterioare asupra Kievului şi nordului Ucrainei.
SUA, alături de Ucraina
SUA nu au însă în plan să abandoneze Ucraina, orice s-ar întâmpla. Oficialul Pentagonului a mai adăugat că la momentul actual, Statele Unite lucrează ”contracronometru” pentru a transfera arme Ucrainei. Potrivit acestuia, în următoarele 24 de ore şapte avioane încărcate cu echipamente militare americane destinate armatei ucrainene vor decola spre Europa.
Amintim faptul că de pe 24 februarie, de la debutul invaziei Ucrainei și până în prezent, războiul a cunoscut mai multe răsturnări de situație. Spre exemplu, după eşecul încercării de cucerire a Kievului, trupele ruse s-au retras din zona capitalei ucrainene şi din nordul Ucrainei, concentrându-se în prezent pe o mare ofensivă în estul Ucrainei pentru ocuparea în întregime a provinciilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, în timp ce continuă luptele şi în sudul Ucrainei, zona unde trupele ruse au înaintat cel mai mult la începutul invaziei.
În același timp, recent, Rusia a mai dat și ultimatum Ucrainei. Moscova le-a cerut marți trupelor ucrainene din oraşul-post asediat Mariupol să se predea şi a deschis un coridor pentru soldaţii ucraineni care încă opun rezistenţă la combinatul siderurgic Azovstal. Aceștia le-au promis ucrainenilor că dacă vor depune armele vor scăpa cu viață din acest conflict.