Având în vedere situația actuală fără precedent din Ucraina, care continuă de mai bine de zece zile, România a luat o decizie de ultimă oră. Mai exact, în cadrul ședinței de luni, consilierii municipali au aprobat o hotărâre care vizează iniţierea demersurilor pentru încheierea unei înţelegeri de înfrăţire între Bucureşti şi Kiev.

Anunțul a fost făcut de către consilierul municipal liberal, Răzvan Socolovici. Acesta a ținut să scoată în evidență „eroismul” şi „curajul” ucrainenilor din Kiev, precum şi implicarea populaţiei civile şi a liderilor locali în apărarea oraşului.

Totodată, el a subliniat faptul că bucureștenii știu foarte bine ceea ce înseamnă lupta pentru libertate, adăugând că are încredere în rezistanța Ucrainei față de atacurile Rusiei. 

„PNL, prin consilierii generali, propune un proiect de înfrăţire a Bucureştiului cu un oraş erou, Kiev. Noi, bucureştenii, ştim ce înseamnă să lupţi pentru libertate. Ştim că şi Ucraina şi Kievul vor rezista, iar noi vom construi împreună viitorul nostru european”, a spus el.

În același timp, Socolovici a mai ținut să menționeze și faptul că că grupul PNL solicită primarului general să demareze acţiunile necesare pentru abrogarea hotărârii prin care a fost aprobată înfrăţirea dintre Bucureşti şi Moscova.

Rusia, un stat terorist

El a adăugat că România nu poate fi asociată cu o capitală a unui stat ”terorist și agresor”. „Nu putem fi asociaţi cu o capitală a unui stat terorist, un stat agresor, un stat care nu respectă dreptul internaţional”, a susţinut el.

De menționat este faptul că hotărârea care a fost aprobată luni vizează cooperarea în domeniile administraţiei, economiei, comerţului, sănătăţii, educaţiei, culturii, turismului, mediului înconjurător.

„Dorinţa Municipiului Bucureşti de a dezvolta relaţiile de prietenie cu oraşul Kiev a condus la analizarea posibilităţii încheierii unei Înţelegeri de Înfrăţire între cele două Capitale, la un moment ulterior, în conformitate cu prevederile legate şi procedurile în vigoare.

Încheierea Înţelegerii ar avea efecte benefice pentru toţi cei implicaţi şi ar consta în realizarea unor schimburi de informaţii şi experienţă, precum şi cooperare în domenii precum: dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale, sport, educaţie, protecţia mediului înconjurător şi alte domenii stabilite de comun acord”, se arată în raportul de specialitate.