Alexandru Rafila: Părerea este unanimă
Ministrul Sănătății a explicat vineri, 3 decembrie, că documentul nu va fi utilizat pentru participarea la slujbele religioase.
„Nu vom utiliza acest document la slujbe religioase, aici parerea este unanima”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, acesta a spus și că Guvernul cere cultelor să ajute autoritățile în promovarea vaccinării.
„Rolul educativ al Bisericii e foarte important si poate contribui la controlul pandemiei si vrem sa folosim si acest instrument”, a mai spus Rafila.
Alexandru Rafila consideră că denumirea de certificat verde ar trebui să fie schimbată
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus anterior că denumirea de certificat verde ar trebui să fie schimbată, pentru că acesta se referă strict la libera circulație între statele membre ale Uniunii Europene. În plus, acesta spune că există o sensibilitate în privința acestuia la nivelul Comisiei Europene.
Regulamentul privind certificatul digital al Uniunii Europene a intrat în vigoare la 1 iulie 2021, iar statele membre pot emite și verifica aceste certificate privind COVID-19 pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul țării. Chiar dacă nu este obligatoriu la nivel european, acesta este acceptat și reprezintă o dovadă care atestă calitatea de persoană vaccinată, testată negativ sau care a trecut prin infecția cu COVID-19.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că această denumire de certificat verde trebuie schimbată. Acesta a explicat că există o sensibilitate la nivelul Comisiei Europene în acest caz, pentru că documentul se referă la libera circulație între statele membre.
„Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul Comisiei Europene există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să spunem certificat Covid sau de limitare a infecției Covid”, a explicat ministrul la un eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România.