Anunțul momentului în Europa! Vestea venită direct de la Klaus Iohannis. Este Breaking News
Liderii statelor Uniunii Europene au stabilit un nou ajutor pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro. De asemenea, aceștia au venit și cu noi acțiuni pentru asigurarea exportului de cereale din această țară.
În cadrul reuniunii liderilor din Uniunea Europeană și Balcanii de Vest a fost reafirmat sprijinul blocului comunitar pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, se arată în comunicatul de presă trimis de Administrația Prezidențială, care adaugă că reuniunea a reprezentat și o oportunitate pentru a se discuta despre modalitățile prin care cooperarea în domeniile cheie poate fi întărită.
Sursa anterior citată mai spune că președintele Klaus Iohannis a reafirmat convingerea sa cu privire la viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest. În plus, președintele României a subliniat sprijinul țării noastre pentru avansarea politicii de extindere în acord cu meritele proprii.
„În egală măsură, Președintele României a reiterat susținerea pentru deschiderea efectivă, cât mai curând posibil, a negocierilor cu Republica Macedonia de Nord și Albania, și, respectiv, identificarea unor soluții pentru a impulsiona procesul de apropiere de UE pentru Bosnia și Herțegovina.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța continuării reformelor și, totodată, deschiderea pentru consolidarea cooperării sectoriale în domenii esențiale pentru consolidarea rezilienței, precum energia, transporturile, sectorul digital, combaterea dezinformării”, arată Administrația Prezidențială.
Un rezultat cu valențe istorice
Administrația Prezidențială mai arată că România a promovat și urmărit acordarea de către Consiliul European a statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Aici se adaugă recunoașterea perspectivei europene pentru Georgia.
„Un rezultat cu valențe istorice al reuniunii, urmărit și promovat intens de România, l-a constituit acordarea de către Consiliul European a statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova și, respectiv, recunoașterea perspectivei europene pentru Georgia, cu posibilitatea acordării statutului de candidat, după îndeplinirea unui set de priorități în procesul de reformă.
În continuarea demersurilor anterioare, Președintele României a evidențiat și în cadrul acestei reuniuni importanța geostrategică a susținerii Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în procesul de apropiere de UE, pe baza Opiniilor Comisiei Europene. Președintele Klaus Iohannis a arătat că Opiniile Comisiei și, subsecvent, decizia Consiliului European au reușit să genereze un impuls politic întregului proces de extindere a Uniunii Europene.
Președintele României a salutat decizia de acordare a statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, alături de perspectiva europeană pentru Georgia, decizie pe care a catalogat-o drept una istorică și care vine în întâmpinarea așteptărilor legitime ale cetățenilor care au demonstrat atașamentul lor ferm față de valorile europene și aspirațiile pentru un viitor stabil și sigur, în pace și prosperitate”, arată sursa anterior citată.
CE sprijină Ucraina pentru a-și exercita dreptul de autoapărare împotriva Rusiei
Consiliul European a și-a reiterat angajamentul față de continuarea oferirii de sprijin pentru reziliența economică, militară, socială și financiară a acestui stat și ajutor umanitar. De asemena, CE își menține angajamentul de a sprijini Ucraina pentru a-și exercita dreptul de autoapărare împotriva agresiunii Rusiei.
„Președintele României a reafirmat sprijinul constant și susținut al țării noastre pentru Ucraina, pe multiple paliere și a prezentat eforturile României pentru a facilita exporturile de cereale din Ucraina, arătând că porturile și coridoarele de transport ale României sunt utilizate la capacitate maximă pentru a crește volumul exporturilor către piețele globale.
În cadrul reuniunii Consiliului European, liderii au avut o dezbatere strategică privind definirea relațiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiați din Europa, inclusiv pe marginea propunerii lansării unei comunități politice europene, care să ofere o platformă pentru coordonare politică, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității continentului european.
Președintele României a subliniat importanța acestei prime dezbateri strategice, pe baza detaliilor prezentate de către Președintele Franței. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că acest moment dificil din istoria continentului necesită în primul rând un răspuns european unit și puternic, dar în același timp flexibil, cu evitarea creării unor alternative sau substitute la procesul de extindere. Președintele României a menționat că o astfel de inițiativă trebuie să permită discutarea unor teme care îi preocupă pe toți europenii, precum securitatea energetică sau politica externă”, mai arată Administrația Prezidențială.