Decizia momentului în plin război! România este vizată în mod direct

romania harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizie de ultim moment luată în plin război! Anunţul a venit chiar din cadrul Guvernului de la Kiev. România este direct vizată de aceste informaţii din Ucraina.

Vice-ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Senik, a anunțat duminică că exportul cerealelor din țara sa a fost încetinit brusc din cauza unor blocaje de pe rutele stabilite prin România și Polonia.

„Acele rute nu sunt perfecte, deoarece creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să dezvoltăm acele rute între timp”, a declarat duminică vice-ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Senik, în timpul unui summit despre securitate din Singapore.

Dmitro Senik nu a oferit detalii legate de cantitatea cerealelor transportate prin România și Polonia sau cantitatea care urmează să fie transportată prin aceste rute. Însă acesta a adăugat că Guvernul de la Kiev a avut discuții oficiale cu statele baltice pentru a stabili un al treilea coridor pentru exporturile de alimente.

Exportul cerealelor din Ucraina a fost blocat pe rutele stabilite prin România și Polonia

În prezent, blocajele de pe rutele terestre apar din cauza faptul că sistemul feroviar din Ucraina funcţionează pe un ecartament diferit față de sistemul feroviar din alte state europene, precum Polonia.

De exemplu, în Polonia cerealele trebuie să fie transferate în trenuri diferite la graniţă, unde nu există multe instalaţii de transfer sau instalații de depozitare. De altfel, redirecţionarea cerealelor către România presupune transportul pe calea ferată către porturile dunărene şi încărcarea mărfurilor pe şlepuri pentru a naviga către portul Constanţa, fiind un proces de lungă durată și costisitor.

Dmitro Senik a reamintit faptul că securitatea alimentară globală este periclitată de armata rusă care a blocat porturile maritime din Ucraina, prin care țara est-europeană își exporta cerealele prin Marea Neagră, cauzând astfel o penurie de alimente de bază la scară largă şi o scumpire a prețurilor alimentelor la nivel mondial.

În prezent, există circa 30 de milioane de tone de cereale stocate în Ucraina, pe care autoritățile ucrainene încearcă să le exporte pe cale terestră și pe cale fluvială, relatează agenția de presă Reuters.

Recolta de cereale din Ucraina de anul viitor ar putea fi redusă cu 40%

Amintim faptul că ministrul adjunct al Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina, Taras Vysotskyi, a spus joi că recolta de anul viitor din țara sa ar putea fi redusă cu până la 40% din cauza invaziei rusești

„Am pierdut 25% din suprafața arabilă. În ceea ce privește volumele, bineînțeles, este mai mult. Anticipăm că recolta va fi cu aproximativ 35% mai mică decât în anii precedenți, ceea ce înseamnă cu aproximativ 30 de milioane de tone mai puțin, cu 35-40% mai puțin, aproape jumătate din recolta de anul trecut”, a declarat joir Taras Vysotskyi, potrivit CNN.

De asemenea, oficialul ucrainean a spus și că aproximativ 500.000 de tone de cereale au fost furate de Rusia din teritoriile controlate de forțele rusești.

La rândul său, ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a spus miercuri că problemele legate de exporturile de cereale din Ucraina pot fi rezolvate, dar Ucraina trebuie să demineze Marea Neagră pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor sale.

Ucraina este gata să furnizeze alimentele necesare pentru securitatea alimentară globală

Totuși, ministrul adjunct al Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina a declarat că remarcile lui Serghei Lavrov sunt complet neadevărate.

„Nu este adevărat. Problema este reprezentată de navele militare rusești, nu este cazul Ucrainei. Până în prezent, nu permit navelor civile să intre și să iasă din porturile ucrainene”, a spus Taras Vysotskyi, subliniind că până când țara sa nu primește garanții de siguranță din partea partenerilor internaționali, „nu putem vorbi despre a lăsa aceste nave să iasă”.

Acesta a spus și că minele ar putea fi îndepărtate rapid, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, războiul trebuie să se încheie sau trebuie să existe o formă de încetare a focului armat.

„Dacă învingem și războiul se încheie, bineînțeles că putem să le îndepărtăm destul de repede. Ucraina este pregătită să își îndeplinească toate obligațiile pentru a furniza alimentele necesare pentru securitatea alimentară internațională. Așadar, ideea este foarte clară, Rusia ar trebui să oprească războiul”, a completat Taras Vysotskyi.