Un nou proiect de lege aflat pe masa Senatului va reglementa utilizarea făinii de insecte în prepararea/producerea produselor, precum și a comercializării acestor produse pe teritoriul României.
Se reglementează utilizarea făinii de insecte
Proiectul vizează reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/producerea produselor pe teritoriul României, precum și reglementarea comercializării acestor produse pe teritoriul României, prin introducerea obligației pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informații clare și complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conțin făină sau specii de orice insecte.
Proiectul va impune oferirea către consumatori a informațiilor esențiale corecte, complete și precise legate de natura produselor alimentare ce urmează a fi achiziționate în vederea consumului.
Necesitatea reglementării utilizării făinii de insecte în prepararea/producerea produselor, respectiv comercializării acestor produse pe teritoriul României, a reieșit ca urmare a dezbaterilor ample din spațiul public românesc privind utilizarea produselor alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi provenite din spațiul Uniunii Europene provenite din insecte.
Ce prevede proiectul de lege?
Totodată, reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/producerea produselor pe teritoriul României vizează protejarea produselor tradiționale românești, dar și informarea corectă a consumatorilor, astfel încât aceștia să fie în măsură să distingă și să diferențieze produsele alimentare care sunt sau conțin făină din specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi de produsele clasice, consumate de-a lungul timpului.
Proiectul va interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/producerea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT).
De asemenea, se va interzice producerea/prepararea/comercializarea produselor sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea nu aveau printre ingrediente făina de insecte autorizate.
Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi provenite din spațiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafețele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.
Amenzi de până la 100.000 de lei
Totodată, indicarea informațiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unitățile de restaurație colectivă, care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, înainte de finalizarea comenzii.
Mai mult, încălcarea prevederilor impuse prin proiectul de lege constituie contravenție și se va sancționa cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.