Autoritățile vor modifica decizia CNSU privind perioada de carantinare și izolare. Astfel, este posibil ca perioada de carantinare și izolare să fie diferită pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. De asememea, este posibil ca persoanele nevaccinate anti-COVID să stea mai mult în carantină. Când se va lua decizia?
În prezent, Guvernul discută mai multe variante ale numărului de zile pentru carantinare și izolare. Autoritățile vor să facă o distincție clară între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, astfel încât ar putea fi scăzută perioada de carantinare pentru persoanele vaccinate. Așadar, perioada ar putea să scadă de la cele 14 zile la 10 zile.
O altă variantă este să scadă la jumătate din numărul zilelor de carantinare obligatorii în prezent, la 7 zile.
Această variantă se aplică deja și în alte state. De exemplu, în SUA, pentru persoanele asimptomatice, perioada de carantinare a fost scăzută la 5 zile.
Același lucru se întâmplă și în alte state din Uniunea Europeană, unde perioada a fost scăzută la 10 zile.
Astăzi, la ora 13:00 a fost convocată o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență în care se va hotărî exact perioada de carantinare.
Vom reveni cu detalii la finalul şedinţei.
Persoanele nevaccinate ar putea sta mai mult în carantină
În urmă cu câteva zile, șeful DSU, Raed Arafat, anunța că urmează o modificare la decizia CNSU privind perioada de izolare și carantinare. Așadar, șeful DSU a explicat faptul că va fi modificată decizia CNSU și este posibil „să fie carantinare diferită pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală”.
„Urmează să se facă o modificare la decizia CNSU pe perioada de carantinare și pe perioada de izolare. Înțelegerea pe care o avem la acest moment și urmează ca astăzi sau mâine cel târziu să emitem o hotărâre a CNSU, după cum decide premierul. Aici vorbim de reducerea perioadei de carantinare și de izolare. Și e posibil să fie diferențiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală și persoanele care sunt. Ideea este să mergem pe o reducere a perioadei de carantinare și de izolare. Zilele exacte o să le vedeți când vom anunța hotărârea CNSU”, a precizat Raed Arafat.
Gravitatea tulpinii Omicron
De asemenea, Arafat a vorbit și despre contagiozitatea tulpinii Omicron, explicând faptul că infectarea se poate produce în urma unui contact mult mai scurt, comparativ cu varianta Delta și variantele anterioare.
„Asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat și poți să fii și tu infectat. Din această cauză, măsura de purtare a măștii devine obligatorie în toate spațiile închise și deschise. Unul dintre lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar, ci pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe țări. Închide activitățile economice prin îmbolnăvirea în masă a personalului și trimiterea lui la izolare la domiciliu”, a explicat Raed Arafat.