Conform Reuters, camera inferioară a parlamentului Rusiei ar putea să urmeze indicaţiile guvernului privind apelul la recunoaşterea independenţei celor două regiuni secesioniste din estul Ucrainei.

Preşedintele Dumei de Stat: Este o problemă foarte serioasă, crucială

Mai exact, în cursul săptămânii viitoare, Duma de Stat urmează să stabilească data votului asupra iniţiativei unui grup de deputaţi. Sursa citată mai precizează că aceştia au propus să i se ceară preşedintelui Vladimir Putin să recunoască cele două republici autoproclamate, Doneţk şi Lugansk.

O reacție în acest sens a venit de la preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin. Acesta a declarat vineri că problema este una esențială, care trebuie dezbătută cât mai repede.

„Este o problemă foarte serioasă, crucială. Discutăm despre apărarea vieţilor cetăţenilor şi compatrioţilor noştri”, a spus acesta.

În același timp, Volodin a anunţat noi consultări, în cadrul căror s-ar putea cere Ministerului de Externe sau altor structuri guvernamentale să îşi precizeze poziţia, ceea ce potrivit Reuters ar însemna o amânare.

Ce plan are Rusia

De menționat este faptul că, recunoaşterea oficială a regiunilor controlate din 2014 de separatiştii pro-ruşi ar intensifica şi mai multe tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, aflate deja la cote ridicate după concentrarea de trupe ruseşti la frontiera ucraineană.

Referitor la această situație, preşedintele camerei a precizat că doar două grupuri parlamentare – comuniştii şi Rusia Dreaptă, care au împreună doar 85 de deputaţi din totalul de 450 – doresc votarea imediată a apelului către Putin. Totuși, decizia va fi luată cel mai probabil, într-un consiliu format din parlamentarii cu funcţii de conducere.

În timp ce Rusia decide ce va face cu Ucraina, România este pregătită pentru orice. Cu ocazia vizitei efectuate alături de președintele Klaus Iohannis la baza militară Mihail Kogălniceanu, secretarul General NATO, Jens Stoltenberg a trimis un mesaj către Rusia.

Acesta susține că țara noastră va fi protejată în fața oricărei mișcări venite de la moscova.

„NATO în acțiune. America de Nord și Europa, împreună umăr la umăr, gata să protejeze România și ceilalți aliați NATO. NATO este o alianță unită pentru a descuraja agresiunea și pentru a păstra pacea”, a indicat Stoltenberg.

Totodată, el a adăugat că răspunsul este unul defensiv și necesar la masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina.

„De-a lungul flancului estic, de la Marea Neagră până la statele baltice, aliații NATO au trimis forțe suplimentare și echipamente. Acesta e un răspuns defensiv necesar la masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina (…) Rămânem pregătiți pentru o soluție politică. În același timp, suntem puternici, vigilenți și uniți. Și asta este exact ce traduce prezența voastră aici”, a adăugat el.