Premierul Viktor Orban a declarat joi că Parlamentul Ungariei va ratifica aderarea la NATO pentru Finlanda și Suedia la începutul anului viitor.

Budapesta va ratifica aderarea anul viitor

Orban a spus, în cadrul unui briefing după o reuniune a Grupului de la Vișegrad din Slovacia, că guvernul său a decis deja că Ungaria va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, iar Parlamentul va stabili acest punct pe ordinea de zi la prima sa sesiune de anul viitor.

„Ungaria va susține cu siguranță aderarea lor, după ce guvernul a făcut-o, o va face și parlamentul”, a spus Orban, potrivit Reuters.

Parlamentul se reunește în mod normal în jurul jumătății lunii februarie. Guvernul ungar a prezentat legislația relevantă în iulie, dar parlamentul, în care partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban, Fidesz, are o majoritate de două treimi, nu a depus încă cele două proiecte de lege pentru dezbatere și aprobare.

Ungaria și Turcia, singurele care nu au ratificat cererile

Cele două națiuni nordice au solicitat în luna mai să se alăture alianței de apărare conduse de SUA, renunțând la decenii de nealiniere militară într-o schimbare istorică de politică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina.

Douăzeci și opt din cei 30 de membri ai NATO au ratificat cererile lor. Ungaria și Turcia sunt singurele două țări care nu au făcut acest lucru.

Turcia s-a opus cererilor chiar înainte ca acestea să fie depuse, invocând istoricul țărilor care au găzduit membri ai grupărilor militante kurde, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepții predicatorului musulman Fethullah Gülen, cu sediul în SUA, precum și o suspendare a vânzărilor de arme în 2019.

Turcia rămâne ultimul obstacol

Diplomați turci, suedezi și finlandezi de rang înalt au semnat un memorandum trilateral în iunie, în timpul summitului NATO de la Madrid, pentru a răspunde preocupărilor turcești. În memorandum, Suedia și Finlanda se angajează să nu ofere sprijin PYD sau ramurii sale militare, Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), sau FETO, și reafirmă faptul că consideră PKK o organizație teroristă.

În plus, cele două țări nordice afirmă că își consolidează legile naționale împotriva terorismului și a incitării publice și că nu au niciun embargo asupra armelor împotriva Turciei și că vor exporta liber arme către partenerii NATO.

În timp ce președintele turc Erdogan a semnalat că Ankara este mulțumită de progresele făcute de Finlanda, negocierile turco-suedeze au fost mai dificile.