Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere oficial un vot pentru aderarea la spațiul liber de circulație Schengen în Consiliul JAI de joi, pe 8 decembrie.
România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri
„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie.
Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. (…) Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a punctat Nicolae Ciucă.
Șeful Executivului a susținut că datele, inclusiv cele de la FRONTEX, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri în acest sens.
„Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre, dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat liderul de la Palatul Victoria, precizând că această evaluare este susținută și de ceilalți parteneri și instituții europene și de celelate state membre UE.
România îndeplinește absolut toate condițiile necesare
„Avem argumente obiective, la fața locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanță pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calități de-a lungul anilor și mai ales în contextul crizei din Ucraina. Experții europeni care au venit recent în România, în octombrie și noiembrie anul acesta, au confirmat că îndeplinim absolut toate condițiile necesare și, deci, că România merită să fie parte a spațiului Schengen.
Mai mult, aceiași experți au arătat că asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, că implementăm soluții eficiente în gestionarea migrației ilegale, că suntem activi în cooperarea polițienească internațională și că sistemele și pregătirea oamenilor noștri sunt exemplare, oferind chiar, pe unele aspecte, exemple de bune practici și pentru celelalte state europene”, a motivat premierul.
„Mai mult, ne-am arătat deschiderea pentru întărirea cooperării bilaterale între forțele de poliție, cele de frontieră, precum și cele care gestionează migranții, pentru a ajuta cu soluții concrete la rezolvarea problemelor legate de migrația ilegală.
Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului, nu putem menține o stare de neclaritate și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru, care nu numai că dorește să devină parte a Schengen, dar a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.