Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, 25 noiembrie, că nu se poate vorbi de o pace durabilă dacă Rusia câștigă războiul pe care l-a început cu Ucraina.
Acesta a subliniat că ce se va întâmpla la masa negocierilor depinde de ce se va întâmpla pe câmpul de luptă iar de aceea, Alianța va continua să fie alături de Ucraina, relatează The Guardian.
NATO continuă să sprijine Ucraina
„NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă susţinute înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din Alianţă care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti.
De asemenea, a spus că NATO va continua sprijinul „neletal” pentru Ucraina.
„Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus secretarul general al NATO.
Stoltenberg a menționat însă că nu va exista pace durabilă dacă Rusia va câștiga acest război. Acesta a mai subliniat că Finlanda și Suedia trebuie primite ca „membri cu drepturi depline” ai Alianței, Ungaria și Turcia fiind singurele care încă nu au ratificat aderarea celor două țări.
Jens Stoltenberg a discutat cu Bogdan Aurescu
Deoarece reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO va avea loc la București, Jens Stoltenberg a purtat o discuție telefonică cu Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe despre pregătirea evenimentului.
Cei doi demnitari au căzut de acord că, în actualul context de securitate, NATO şi aliaţii trebuie să continue să ofere sprijinul necesar autorităţilor de la Kiev pentru consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor fără precedent cu care se confruntă.
De asemenea, ministrul afacerilor Externe nu a trecut cu vederea sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menţionând inclusiv decizia recentă a ţării noastre de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistenţă pentru Ucraina, pus la dispoziţie de NATO, cu 400.000 de euro, relatează MAE.
Aceștia au discutat, de asemenea, despre stadiul pregătirii reuniunii, în special în ceea ce priveşte substanţa şi priorităţile de agendă şi documentele care urmează să fie adoptate de către miniştri.