Toți românii vor avea garantat un cont fără comisioane financiare, în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale. Această prevedere se regăsește într-un proiect legislativ pus miercuri în dezbaterea senatorilor. Astfel, de principiu, deschiderea și administrarea contului, precum și retragerea de numerar de la bancomat,

Prin crearea unui cont de bază pentru fiecare cetățean, se va îmbunătăți relația acestora cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, după cum este subliniat în nota de fundamentare a viitoarei legi.  Deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază, utilizat de cetățeni în relație cu statul, vor fi lipsite de comisioane.

Eliminarea comisioanelor se va face doar în limita veniturilor salariale plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială.

Plata drepturilor salariale direct în contul bancar

Plata drepturilor salariale și a prestațiilor sociale se va face numai prin mijloace de plată fără numerar, în contul bancar de bază. Singura excepție de la această regulă se va face în cazul consumatorului vulnerabil, care va putea solicita efectuarea plății în numerar.

Conform Legii 258/2017, consumator vulnerabil din punct de vedere financiar este persoana cu un venit lunar ce nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie (peste 6.000 de lei în prezent) sau cu un venit în ultimele șase luni ce nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Totodată, prin proiectul de față se propune și ca toți comercianții să fie obligați să accepte plățile cu cardul.

BNR are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet

Potrivit legii, Banca Națională a României (BNR) are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puțin pentru serviciile cuprinse în Lista prevăzută la art. 5 la nivel național.

Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor și a automatelor ce funcționează pe baza acceptoarelor de bancnote și monede ale acestora.

Pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Ea va intra în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.