Detalii de ultimă oră privind vaccinarea copiilor din România!
Vin vaccinurile pentru copii în România! Prima tranşă poate ajunge chiar săptămâna viitoare
Prima tranşă de vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani ar putea ajunge în România chiar săptămâna viitoare.
Mai exact, potrivit unei informări transmise luni de către Ministerul Sănătăţii, în perioada 21-25 ianuarie 2022 va fi livrată de către producător prima tranșă de vaccin pediatric împotriva COVID-19 destinat vaccinării copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani.
Această tranşă de vaccinuri constă în 114.000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menționată, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Copiii între 5 şi 11 ani vor fi vaccinaţi cu Pfizer
Potrivit unui alt document postat pe site-ul ministerului, vaccinul în cauză este Comirnaty, adică vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, 10 μg/doză.
Este un vaccin tip ARNm COVID-19 și este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru administrarea la grupa de vârstă 5-11 ani.
Se foloseşte o doză redusă de vaccin, faţă de cea pentru adulţi
Doza de vaccin Comirnaty este de 10 μg/doză pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, diferită față de cea pentru copiii cu vârsta peste 12 ani și adulți, care este de 30 μg/doză.
Conform rezumatului caracteristicilor produsului, dacă se inițiază vaccinarea anti-COVID-19 la copiii cu vârsta de 11 ani și 11 luni se administrează doza pediatrică, atât la prima doză, cât și la doza a doua, chiar dacă între timp copilul a împlinit vârsta de 12 ani.
De ce ar trebui vaccinaţi şi copiii din grupa de vârstă 5-11 ani?
Potrivit datelor publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC), copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu coronavirus riscă şi ei să facă forme grave de COVID-19, astfel că este utilă vaccinarea şi în cazul lor.
În rândul populației pediatrice din Statele Unite cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni.
În prezent se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA.
În plus, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente (”Long COVID-19”) după infecție.
Copiii care prezintă COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, complicații la distanță cum ar fi sindromul inflamator multisistemic (MIS-C). Acest sindrom este o afecțiune multiorganică în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează determinând manifestări clinice variate, extrem de severe. Din aprilie 2020 până în octombrie 2021, în SUA au fost raportate peste 2.300 de cazuri de MIS-C la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.
Copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS CoV-2 în comparație cu copiii sănătoși.