Decizia neașteptată: Până la sfârșitul anului, Austria ar putea legaliza eutanasia

Sursă: Dreamstime

După ce o hotărâre judecătorească a decis că actuala interdicție privind eutanasierea asistată încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor săi, guvernul din Austria a prezentat sâmbătă propuneri de legalizare a acesteia începând cu 2022.

Decizia neașteptată luată de Austria!

Curtea Constituțională a cerut guvernului în decembrie 2020 să ridice actuala interdicție privind asistarea sinuciderii, pasibilă cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, potrivit informațiilor transmise de vienna.at

Astfel, adulţii care sunt bolnavi în stadiu terminal sau care suferă de o boală permanentă şi debilitantă vor putea beneficia de asistenţă pentru a-şi pune capăt vieţii, arată un rezumat al legii propuse de ministerul justiţiei. De asemenea, medicamentul letal va fi disponibil în farmacii, mai scrie sursa menționată.

Ce vor face medicii?

Unul dintre cei doi medici trebuie să fie calificat în medicină paliativă. Aceștia vor fi nevoiți să determine dacă pacientul este capabil să ia decizia în mod independent.

Mai mult, ar trebui să treacă cel puțin douăsprezece săptămâni înainte de a se acorda accesul la sinucidere asistată pentru a se asigura că nu este solicitat din cauza unei crize temporare. Totuși, în cazul în care cei afectați au un timp foarte scurt de trăit, această perioadă se scurtează la două săptămâni.

Propunerile vor fi supuse examinării de către experți înainte de a fi prezentate parlamentului, iar deputații vor trebui să le aprobe înainte de sfârșitul anului.

În cazul în care noile reglementări nu vor fi puse în aplicare până la sfârșitul anului 2021, interdicția actuală a asistării sinuciderii ar înceta pur și simplu, lăsând practica nereglementată în Austria. Amintim că Eutanasia a fost legalizată în Olanda şi Belgia, în timp ce țări tradițional catolice precum Irlanda și Polonia se opun vehement acestei practici.

Ce a declarat anterior cancelarul din Austria?

Amintim că Alexander Schallenberg a reacționat în urma creșterii îngrijorătoare de cazuri COVID-19 din țara sa și a luat în calcul varianta unei noi perioade de izolare doar pentru cei care refuză vaccinarea.

Alexander Schallenberg a punctat că majoritatea pacienților de la Terapie Intensivă nu sunt vaccinați anti-COVID iar Austria urmează să se confruntă cu „o pandemie a celor nevaccinați”.

„Suntem pe cale să ne confruntăm cu o pandemie a celor nevaccinaţi. Majoritatea pacienţilor de la Terapie Intensivă nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19. Trebuie să fie clar pentru aceşti oameni că au o mare responsabilitate”, a spus cancelarul Alexander Schallenberg.