Ar fi momentul care ar zgudui din temelii Federaţia Rusă! Vladimir Putin şi-ar putea petrece restul zilelor după gratii, din cauza crimelor de război ce ar fi avut loc în timpul invaziei din Ucraina. Cine îi vrea capul liderului de la Kremlin?
Lovitură dură pentru Vladimir Putin! Ar putea fi emis mandat de arestare pe numele preşedintelui rus.
Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pentru crime de război?!
Apelul vine din partea fostei procuroare de crime de război Carla Del Ponte.
Aceasta a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) să emită un mandat de arestare pentru președintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pe care îl numeşte criminal de război, potrivit agenţiei AFP.
Carla Del Ponte, acum în vârstă de 75 de ani, a investigat în trecut crimele de război din Rwanda și fosta Iugoslavie.
Procuroarea a fost, ani de zile, şi în comisia ONU de investigare a abuzurilor de drepturi în războiul din Siria.
Arestarea în baza unui astfel de mandat ar fi urmată de aducerea în faţa Curții Penale Internaționale
Emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Putin semnalează faptul că „munca de investigație a fost făcută”, afirmă Carla Del Ponte.
„Putin este un criminal de război. (…) Este singurul instrument care există care face posibilă arestarea autorului unei crime de război și aducerea acestuia în fața CPI”, a declarat Carla Del Ponte, într-un interviu acordat jurnaliştilor Le Temps.
Care sunt şansele că acest lucru să se întâmple?
Totuşi, fosta procuroare de crime de război a admis că emiterea unui astfel de mandat de arestare nu înseamnă că Vladimir Putin chiar va fi arestat.
Care ar fi însă marea problemă pentru liderul de la Kremlin?
„Dacă rămâne în Rusia, nu ar fi niciodată cazul. Dar i-ar fi imposibil să-și părăsească țara și ar fi un semnal puternic că are multe state împotriva lui”, a mai precizat Carla Del Ponte.
Bogdan Aurescu: Sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs astfel de crime de război
Reamintim că România, alături de alte 38 de state, a sesizat la 2 martie Curtea Penală Internaţională, cerând procurorului Curţii Penale Internaţionale să înceapă ancheta cu privire la posibila comitere de crime de război, crime împotriva umanităţii, crime de genocid în legătură cu desfășurarea ostilităţilor din Ucraina.
„Această solicitare pe care noi am făcut-o a ajutat foarte mult Curtea Penală Internațională, procurorul Curţii Penale Internaţionale, pentru că altfel s-ar fi consumat mai mult timp aşteptând o dezlegare, să spunem procedurală, din partea unei camere preliminare a Curţii. Noi am ajutat Curtea Penală Internaţională să înceapă mai repede această anchetă”, spunea recent ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
El a fost întrebat dacă Vladimir Putin este criminal de război, în condițiile în care astfel de declarații au venit de la Washington de la cel mai înalt nivel.
„Este vorba despre declaraţii cu caracter politic şi dacă ne uităm la toate informaţiile care vin, care sunt publice şi vin din teatrul de război din Ucraina, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse, sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs astfel de crime de război.
Ca jurist, ca profesor de drept internaţional, am foarte mare încredere în justiţia internaţională”, a precizat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.