Marius Budai a declarat sâmbătă, 27 aprilie, că salariul minim din România va trece printr-o nouă majorare. Totuși, procedura trebuie realizată în mai multe etape, potrivit explicațiilor oferite de fostul ministru al Muncii.

Salariul minim din România va trece printr-o nouă majorare

Fostul ministru spune că are informații din Ministerul Muncii potrivit cărora urmează „o altă majorare a salariului minim”. Budăi spune că aceste proceduri trebuie discutate îndeaproape în Consiliul Național Tripartit cu partenerii sociali.

Astfel, va putea fi găsită cea mai bună soluție, spune el. Marius Budai subliniază și că trebuie respectate atât măsurile care vizează salariul medial, cât și cele care vizează salariul minim mediu.

„Am informații de la Ministerul Muncii, de la colegii mei, că implementarea directivei va fi finalizată în România; legea va fi finalizată în România până în luna decembrie 2024. Urmează o altă majorare a salariului minim. Sunt etape pe care trebuie să le parcurgem. Atenție, trebuie să discutăm îndeaproape în Consiliul Național Tripartit cu partenerii sociali, mă refer aici la angajați și angajatori, să găsim acea soluție și acele principii din directiva: salariul medial sau salariul minim mediu – să fie ambele respectate și să tindem către jumătate din salariul mediu brut pe țară”, a declarat Marius Budai la Realitatea PLUS.

Marius Budai
Marius Budai/SURSA FOTO: Facebook/Marius Budai

Fostul ministru spune că aceste măsuri trebuie implementate

De asemenea, fostul ministru a spus că aceste măsuri trebuie implementate în România. În schimb, autoritățile trebuie să fie foarte atente. În caz contrar, vor ajunge în situația în care „mai binele să fie dușmanul binelui”, spune Budăi.

Mai precis, salariul minim nu trebuie mărit „fără o susținere în spate”, astfel încât să fie bulversat mediul de afaceri.

De asemenea, el a explicat că o reformă fiscală sănătoasă nu înseamnă numai majorări de taxe. Fostul ministru este de părere că o astfel de măsură trebuie să vizeze și o rearanjare a taxelor în România.

„Sunt măsuri pe care trebuie să le implementăm. Am aici un semnal: nu trebuie să ajungem în situația în care mai binele să fie dușmanul binelui, adică să mărim un salariu minim fără o susținere în spate, astfel încât să bulversam mediul de afaceri, dar trebuie să avem și grijă lucrătorilor.

Știu că sunt gândiri astfel încât pentru cei cu venituri mici să discutăm despre un anumit impozit – să vedem dacă putem discuta despre impozitul progresiv.

Nu am nicio măsură acum, nu sunt eu cel care lucrez la reforma. Ce vreau să spun este că avem aceste gândiri cel puțin în interiorul PSD-ului că la cei cu venituri mici să vedem cum facem cu impozitarea și, mai ales, să conștientizăm cu toții că o reforma fiscală nu înseamnă neapărat să venim cu majorări de taxe. Nu e asta o reformă fiscală sănătoasă. Trebuie să gândim o rearanjare a taxelor”, a mai spus Budai.

Când va fi implementat salariul minim european în România

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre momentul în care va fi implementat salariul minim european în România. Șeful PSD spunea că a dat ordonanță, iar mecanismul va începe de la 1 iulie.

Premierul a mai spus că mecanismul trebuie să fie predictibil şi foarte clar, mai ales că va fi o măsură la nivel european. Potrivit explicațiilor oferite de Ciolacu, fiecare țară din Uniunea Europeană se va conforma în momentul în care vom avea o legislație europeană.