Cum scazi plata RCA? Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis în Parlament un proiect care prevede, printre altele, obligativitatea vânzării în rate de către firmele de asigurare. Proiectul prevede și mai multe măsuri antifraudă, scrie Studii Financiare.
Autoritatea a trimis în Parlament un proiect important cu privire la RCA
Majoritatea brokerilor de asigurare au încheiat parteneriate cu o bancă de mici dimensiuni din România. Astfel, puteau oferi clienților RCA cu plata în rate.
În această categorie erau incluse și numele mari care intermediază împreună vânzarea către milioane de șoferi.
Totuși, această posibilitate exista până în urmă cu un an. Ulterior, a fost exclusă de firmele de asigurare din oferte.
Decizia a fost luată în contextul în care au constatat că nivelul fraudei ajunsese să fie foarte ridicat.
Prețurile au crescut foarte mult după falimentul City Insurance
Amintim că prețurile au început să crească masiv după falimentul City Insurance din toamna anului 2021. Astfel, achiziționarea în rate a acestui produs a început să fie preferată de un procent notabil de șoferi.
Asigurătorii au constatat că o bună parte dintre șoferi plăteau o singură rată, deși utilizau asigurare pe toată perioada de valabilitate, respectiv un an.
Procentul de șoferi care făceau acest lucru ar fi fost de până la 25% în unele cazuri.
Se întâmpla o dată cu apropierea falimentului Euroins, când era înregistrată o creștere a vânzărilor în rate.
Recuperarea banilor era destul de complicată
În acest context, firmele de asigurare au decis să renunțe la vânzarea în rate. Decizia a fost influențată și de faptul că recuperarea banilor era destul de complicată
Totuși, decizia într-o perioadă în care prețurile înregistrau valori foarte mari. De exemplu, prima medie din 2023 depășea 1.200 de lei, o sumă care reprezintă mai mult de jumătate din salariul minim net pe economie.
În urmă cu aproximativ un an, brokerii de asigurări au început să încheie parteneriate cu TBI Bank pentru a putea oferi RCA în rate.
Din 2024, numărul parteneriatelor a crescut. În momentul de față, cel puțin 80% dintre intermediarii de RCA, incluzând numele mari din domeniu, lucrează în acest sistem.
Oferta presupune acordarea unor credite de consum la solicitarea asistenților în brokeraj. Pentru 2 sau 4 rate nu se plătește dobândă.
Totuși, se va achita un comision a cărui valoare nu a fost dezvăluită. Pentru 6 sau 12 rate se va plăti dobândă în valoare de 12%.
Acesta este contextul în care ASF a trimis la Parlament o propunere de modificare a legislației astfel încât vânzarea de RCA în rate să fi obligatorie.
Pentru a evita frauda, autoritatea a propus ca sistemul să funcționeze pe un principiu asemănător cu debitarea directă bancară.
Astfel, asigurătorul ar urma să aibă posibilitatea să își retragă automat suma, în momentul în care clientul nu o plătește.