Mulți medici sunt tentați să renunțe la gărzi

Mihaela Zaharia, chirurg plastician și lider al Federației Solidaritatea Sanitară, avertizează că tot mai mulți medici din întreaga țară sunt tentați să renunțe la gărzi. Aceștia se plâng de nivelul scăzut al remunerației și de problemele legate de contribuțiile la fondul de pensii.

Potrivit declarațiilor făcute de Mihaela Zaharia, semnalele primite de la colegii medici arată o tendință tot mai accentuată de respingere a contractelor pentru gărzi. Aceasta ar putea duce la lipsa acoperirii necesarului în ceea ce privește serviciile medicale de urgență.

„Majoritatea vor să renunțe la contractul de gărzi. Asta va însemna că, dacă noi vom refuza să facem gărzile, eu sunt obligată să fac o gardă, acea gardă obligatorie, asta înseamnă că dacă suntem șapte medici într-o secție facem șapte gărzi, restul zilelor rămân neacoperite”, a declarat medicul Mihaela Zaharia, marți seară, la Medika Tv.

Medicul subliniază că sistemul actual de plată a gărzilor, calculat la nivelul salariului din anul 2018, nu mai corespunde realității și nu reușește să compenseze efortul și responsabilitatea medicilor implicați. Totodată, problema contribuțiilor la fondul de pensii este una majoră, deoarece banii plătiți pentru gărzi nu sunt considerați vechime în muncă, ceea ce afectează perspectivele de pensionare ale medicilor.

Contribuțiile la pensii, o altă problemă majoră

„Nimeni nu face atâtea ore de muncă consecutiv ca un medic. Nu cred că există nicăieri în această ţară o categorie salarială care să lucreze 30 de ore consecutiv. Dacă ni s-ar permite ca această contribuţie la pensie să fie recunoscută ca vechime pentru anii de pensie, noi am putea să ne pensionăm la o vârstă de 58 de ani, să zicem. În felul acesta putem să creăm locuri de muncă pentru medicii tineri”, a mai spus medicul.

Mihaela Zaharia subliniază necesitatea unei schimbări în abordarea sistemului de pensii pentru medici, sugerând că banii plătiți pentru gărzi ar trebui să fie recunoscuți ca vechime în muncă, permițând astfel medicilor să se pensioneze mai devreme și să facă loc pentru noile generații de profesioniști.

„Noi ar trebui de la 50 de ani să nu mai facem gărzi, ar trebui să fim doar consultaţi, să facem telemedicină pentru spitalele din ţară care nu au specialişti, să pregătim medici tineri, nu să stăm nopţile în gardă”, a adăugat Zaharia.