Decizia pe care PNL o pregătește după alegeri. Ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale (SURSE)

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, PNL, PSD

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Conform unor informații obținute de Antena 3 CNN de la surse din conducerea PNL, liberalii se pregătesc să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale din acest an. Aceste surse au dezvăluit că în cadrul partidului se poartă discuții despre varianta în care PNL ar putea intra în Opoziție înainte de alegeri.

PNL, pregătiri pentru alegerile prezidențiale

Conform unor surse citate de Antena 3 CNN, un membru important al partidului liberal exprimă dorința ca, după alegerile locale, formațiunea să facă trecerea în opoziție și să prezinte un candidat separat de PSD pentru alegerile prezidențiale.

Surse din conducerea Partidului Național Liberal susțin că, în urma alegerilor locale, ar trebui să fie adoptată această abordare, orientând partidul către opoziție și pregătindu-l pentru scrutinul prezidențial din luna septembrie cu un candidat propriu.

După încheierea alegerilor locale și europarlamentare, partidele își evaluează rezultatele obținute, atât de social-democrați, cât și de liberali. Această decizie vine ca urmare a acestor evaluări.

Întrebat despre posibilitatea ca PNL să iasă de la guvernare, Rareș Bogdan a subliniat că PNL rămâne principala forță de dreapta și că liberalii nu au intenția să părăsească „corabia guvernării”.

Rareș Bogdan/SURSA FOTO: Facebook/Rareș Bogdan

Rareș Bogdan a subliniat că PNL este un partid responsabil, iar liderul Nicolae Ciucă este un om extrem de serios, echilibrat și rațional, care nu aruncă țara în haos pentru calcule politice meschine. El a afirmat că PNL a luptat pentru stabilitatea României și pentru absorbția a peste 90% din fondurile europene disponibile.

Rareș Bogdan a adăugat că PNL nu va lua decizii bazate doar pe calcule electorale și că nu va contribui la crearea dezechilibrului și haosului în țară. Astfel, a fost clarificată poziția PNL privind guvernarea: partidul nu va părăsi corabia guvernării și va analiza fiecare situație în parte, atât acolo unde a pierdut, cât și acolo unde a câștigat, în următoarele zile, alături de liderii din țară.

„PNL este un partid responsabil, iar liderul Nicolae Ciucă este un om extrem de serios, extrem de echilibrat, raţional, un om care nu aruncă pentru calcule politice meschine ţara în haos. Am luptat pentru ca România să rămână stabilă, ca România să ajungă la absorbţie de bani europeni de peste 90 %. (…) N-o să facem doar din nişte calcule meschine, cu caracter electoral, în momentul ăsta dezechilibru şi haos în România. Deci PNL nu pleacă de la guvernare, ca să fie extrem de clar acest lucru pentru toată lumea. PNL nu părăseşte corabia guvernării şi PNL va analiza, în următoarele zile, alături de liderii noştri din ţară, fiecare situaţie în parte, şi acolo unde am pierdut, şi acolo unde am câştigat”, a declarat Rareș Bogdan.

Decizia pentru alegerile prezidențiale: Candidați separați

Conform surselor politice, cel puțin până în acest moment, se conturează varianta cu candidați separați, nu cu unul comun, pentru alegerile prezidențiale din această toamnă.

Prin urmare, este probabil ca PNL să prezinte un candidat propriu pentru prezidențiale, fiind vorba de Nicolae Ciucă.

Există posibilitatea ca președintele Partidului Național Liberal să fie ales drept candidat pentru alegerile prezidențiale din această toamnă.

Acest lucru este susținut de faptul că în campania pentru alegerile europarlamentare și locale, liberalii au promovat intens candidatura lui Nicolae Ciucă, considerându-l cea mai bună opțiune.

În consecință, PSD ar trebui să propună o altă variantă pentru candidatura la prezidențiale și să renunțe la ideea unui candidat comun.

Potrivit acelorași surse politice, PNL a renunțat la discuțiile despre un candidat comun și se îndreaptă către ideea de a avea candidați separați pentru alegerile prezidențiale.

Este de așteptat să vedem cum se va materializa această decizie și care vor fi urmările ei, deoarece ambele partide analizează rezultatele alegerilor.

În urma scrutinului, PNL a pierdut mai multe consilii județene în favoarea Partidului Social Democrat.

Din cele 17 consilii județene pe care le deține în prezent PNL – deoarece cei aflați în funcție își continuă mandatul până la final, în luna septembrie – partidul a pierdut cinci.

Acestea au fost câștigate de Partidul Social Democrat, lăsând PNL cu doar 12 consilii județene.

Pierderea unor consilii județene semnificative a creat o tensiune considerabilă în cadrul Partidului Național Liberal.

Mâine, este programată o ședință a coaliției pentru a discuta rezultatele alegerilor și pentru a trage concluziile necesare.