Premierul Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), a dat detalii despre datele pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din România, subliniind că acestea vor rămâne neschimbate, indiferent de rezultatul alegerilor locale.
Data alegerilor prezidențiale și parlamentare nu se schimbă
Social democratul a precizat că alegerile pentru funcția de președinte vor avea loc pe 15 și 29 septembrie, iar alegerile parlamentare sunt programate pentru 8 sau 9 decembrie. El a subliniat importanța unui calendar electoral clar și predictibil, menționând că acest lucru este esențial pentru toți candidații implicați în competiție.
„Am multe defecte, dar eu am făcut o distincţie clară între lider politic şi prim-ministru. Am zis foarte clar – eu când voi ieşi din funcţia de prim-ministru, că sunt comasate, că nu sunt comasate, vreau să anunţ românilor întregul calendar. Aşa este corect, aşa este normal, fiindcă există o competiţie. Rolul meu ca prim-ministru e de a avea o predictibilitate pentru toţi candidaţii.
Pe 15 şi 29 septembrie vom avea alegeri pentru funcţia de preşedinte şi pe 8 sau 9 decembrie sunt alegeri parlamentare”, a declarat Ciolacu.
Premierul a menționat și procedurile legale care trebuie respectate, subliniind că noul președinte trebuie să convoace noul Parlament în termen de 20 de zile de la alegeri. Mandatul actualului președinte și al Parlamentului se încheie pe 21 decembrie, conform legii.
„Sunt şi acele proceduri legale, pentru că noul preşedinte trebuie să convoace în 20 de zile noul Parlament. Ştiţi că actualul preşedinte şi Parlamentul îşi termină mandatul pe 21 decembrie. Este conform legii și știut de toată lumea, astfel încât toți cei interesați să știe să-și facă calendarul”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, marţi, la dcnews.ro.
Marcel Ciolacu i-a criticat pe ultimii doi președinți
Marcel Ciolacu a discutat și despre calitățile pe care ar trebui să le aibă un șef de stat, criticându-i pe ultimii doi președinți, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, pentru lipsa lor de capacitate de a consolida democrația și de a se ridica deasupra partidelor politice.
„În primul rând, să aducă o normalitate în România şi să înţelegem o dată pentru totdeauna că preşedintele trebuie să se ridice, după ce este ales, peste partidele politice şi să respecte atât litera Constituţiei, cât şi spiritul ei. (…). Ultimii doi preşedinţi nu au avut această capacitate de a consolida democraţia ca un preşedinte care se ridică deasupra politicului”, a adăugat Ciolacu.
Cât despre el, întrebat dacă deţine aceste calităţi, şeful PSD a replicat scurt că „vom vedea, dacă voi candida”.
De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că este „aproape imposibil” ca partidul său, care este cel mai mare din România, să nu aibă candidat pentru funcţia de preşedinte al ţării.
Întrebat când va fi luată decizia dacă PSD merge cu un candidat propriu la alegerile prezidenţiale sau va merge cu un candidat comun al coaliţiei PSD-PNL, Ciolacu a spus că „discuţia va avea loc, aşa am convenit în coaliţie, după alegerile de duminică”.