Atât criteriile cât şi motivele pentru care ANAF acordă sau respinge o cerere venită de la companii privind codul de TVA vor fi însfârşit publice, potrivit legii 177/2017 care a fost publicată în Monitorul Oficial.
ANAF nu va mai analiza „intenţia şi capacitatea” unui contribuabil persoană juridică de a primi cod de TVA. În noua lege această sintagmă a fost înlocuită cu „evaluarea riscului”. Iar criteriile privind analiza de risc vor fi aprobate printr-un ordin al preşedintului ANAF, mai spune legea. Mai exact, acestea vor fi publice.
„Având în vedere desele sesizări ale mediului de afaceri asupra subiectivismului unor funcţionari publici în interpretarea sintagmei „intenţiei şi capacităţii persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice”, am decis ca înregistrarea şi anularea în scopuri de TVA să se realizeze având la bază o analiză de risc fundamentată, creând astfel premisele dezvoltării şi menţinerii activităţii economice şi mediului de business în general”, a declarat, pentru Capital, Ionuţ Mişa, ministrul de Finanţe
ASceastă problemă privind înregistrarea în scopuri de TVA a fost principala cerinţă a oamenilor de afaceri de la eliminarea formularului 088 încoace. Până în prezent, nu a existat transparenţă în acest sens, motivele pentru care unele companii primeau codul de TVA iar altele erau respinse fiind neştiute sau înţelese de cei interesaţi, care nu primeau explicaţii de la ANAF. „De abia acum eliminarea infamului 088 are sens şi va produce şi efectul dorit (simplificare, eliminare abuzuri)”, a declarat Gabriel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate.
CITEŞTE Şi Fostul şef al ANAF: Formularul 088 dispare, dar verificările rămân
Consultant fiscal: Formularul 088 a fost eliminat, dar acum este mai rău