SUA salută decizia României de a furniza un sistem PATRIOT
Statele Unite ale Americii au salutat recenta decizie a României de a transfera un sistem Patriot către Ucraina. De asemenea, a salutat și asumarea rolului de lider pe Flancul Estic al NATO al țării noastre.
Întâlnirea a avut loc la Washington D.C. pe 21 iunie și a fost precedată de consultările dintre ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, și secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken.
La încheierea reuniunii de Dialog Strategic, cele două delegații au emis o Declarație comună. Delegațiile au fost conduse de secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca și asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice James O’Brien.
”Statele Unite ale Americii apreciază profund rolul crucial al României în promovarea securității euroatlantice și rolul său pe Flancul estic al NATO. SUA salută rolul României în consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și, în special, decizia recentă a României de a furniza un sistem Patriot către Ucrainei. Aceast lucru vine într-un moment critic pentru apărarea ucraineană”, scrie în declarație.
Sprijinul ferm al SUA
Documentul subliniază sprijinul ferm al SUA pentru modernizarea apărării României și eforturile comune de consolidare a apărării aeriene și interoperabilității în cadrul NATO.
Unul dintre punctele de laudă din partea SUA a fost deschiderea cu succes a primului centru regional de instruire F-16 din Europa de către România. Acesta este un pas semnificativ în consolidarea capacităților de apărare aeriene în regiune.
În contextul Summitului NATO de la Washington, programat în curând, ambele țări și-au reconfirmat unitatea și sprijinul pentru consolidarea legăturilor transatlantice.
”România are un rol important în consolidarea apărării comune a NATO şi reiterăm angajamentul nostru de a consolida legătura transatlantică. Ne-am reconfirmat unitatea, înainte de Summitul NATO de la Washington”, punctează Declaraţia comună.
România a alocat constant cel puțin 2% din PIB pentru apărare
Cooperarea în domeniul apărării a fost un alt punct de discuție esențial, Statele Unite ale Americii apreciind eforturile României în acest sens.
România a alocat constant cel puțin 2% din PIB pentru investiții în apărare. Este o dovadă clară a angajamentului său față de securitatea regională și globală.
Un alt aspect important al Declarației comune a fost sprijinul neclintit al ambelor țări pentru Ucraina. SUA și România au reafirmat angajamentul lor ferm de a susține Ucraina în fața agresiunii Rusiei.
SUA au apreciat, de asemenea, contribuția României în sprijinul economic al Ucrainei. Este vorba despre facilitarea exportului a:
- peste 50 de milioane de tone de cereale
- și produse agricole pe piețele globale
Asistența bilaterală substanțială a României pentru Ucraina a fost laudată și ea. A fost lăudat și sprijinul ferm pentru obiectivul strategic al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și NATO.