De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent au apărut temeri în Europa în legătură cu un posibil atac și în Republica Moldova. În acest sens, detalii de ultimă oră vin chiar de la Moscova.
Răsturnare de situație în plin război. Se vorbește din ce în ce mai mult despre regiunea separatistă a Republicii Moldova Transnistria, dar și despre relația cu Rusia. În acest sens, un oficial rus vine cu o serie de clarificări.
Viceministrul rus de externe Andrei Rudenko anunță că l-a momentul actual, Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova Transnistria. În același timp, oficialul rus a mai adăugat că Moscova dorește o soluţionare paşnică a situației de acolo, notează Reuters.
Menționăm faptul că declarațiile vicepremierului rus de externe vin după ce Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central rus, a declarat că controlul deplin al Rusiei asupra sudului Ucrainei i-ar da accesul în Transnistria, o parte separatistă ocupată de ruşi în vestul Republicii Moldova, conform agențiilor de presă de peste hotare.
Cine spune adevărul?
În ciuda acestui lucru, Ministerul de Externe rus neagă orice fel de informație în ceea ce privește eventuale planuri ale Moscovei privind un referendum asupra secesiunii regiunii Herson din sudul Ucrainei, notează luni agenţia DPA.
„Nu am auzit nimic despre asta”, a declarat viceministrul de externe Andrei Rudenko, întrebat de jurnalişti.
În cadrul acelorași declarații făcute, oficialul rus a mai adăugat și că o întâlnire între ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba nu este nici ea planificată în prezent.
El a adăugat faptul că înainte de orice fel de întâlnire faţă în faţă a delegaţiilor de negociere, ar trebui făcute progrese substanţiale. În același timp, Moscova susține că a predat Kievului propunerile sale săptămâna trecută şi acum acuză Ucraina că tergiversează negocierile, Zelenski declarând anterior că nu a primit niciun fel de document.
Temerile persistă în Moldova
Menționăm faptul că declarațiile celor doi oficiali încă lasă loc de interpretări. Mai exact, speculaţii despre pregătirea unui astfel de referendum, aşa cum s-a întâmplat în Peninsula Crimeea în 2014 sau în legătură cu republicile separatiste din Donbas, s-au amplificat recent, iar temerile au crescut odată cu ele.
De asemenea, presa de peste hotare mai scrie și că au apărut pliante cu îndemnuri la un astfel de referendum în regiunea Herson.