Joi, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va extinde cooperarea comercială cu noi parteneri, luând în calcul și reorientarea fluxurilor de gaz către vecinii estici, în vederea contracarării scancțiunilor occidentale, informează Reuters, potrivit Agerpres.
„Vom elimina restricţiile în plan logistic şi financiar. Vreau să vă amintesc că, prin introducerea de sancţiuni, ţările occidentale au încercat să împingă Rusia la periferia dezvoltării mondiale. Dar nu vom merge niciodată pe calea autoizolării”, a transmis acesta.
„Din contră, extindem şi vom extinde cooperarea cu cei care sunt interesaţi”, a adăugat Putin.
Economia Rusiei se află în scădere
După declanșarea războiului în Ucraina, vânzările de energie ale Rusiei către Europa au scăzut considerabil, dar liderul de la Kremlin a indicat că vor crește vânzările către est, făcând din nou referire la construirea unui nou „hub al gazului” în Turcia.
Vladimir Putin a mai spus și că prețurile de vânzare a gazului către Europa vor fi definite prin intermediul unei „platforme electronice” și că se preconizează că anul acesta, economia rusă se va contracta cu 2,5%.
Rusia a refuzat reluarea cooperării comerciale cu Germania după război
Miercuri, pe data de 14 decembrie, cancelarul german Olaf Scholz a propus reluarea cooperării comerciale cu Rusia după încheierea războiului.
„Rusia va fi şi după sfârşitul războiului cea mai mare ţară de pe continentul european. De aceea, este esenţial să facem pregătiri pentru acest moment. Este clar că în momentul de faţă relaţiile pe care le avem devin mult mai reduse. Dar, dacă Rusia va opri războiul, dacă cetăţenii Rusiei vor depune eforturi pentru un alt viitor, avem şansa de a fi din nou posibil într-un alt moment să începem cooperarea economică. Doar că încă nu suntem în acel moment. Acum înăsprim sancţiunile. Şi ştim cu toţii că Vladimir Putin nu distruge prin războiul său doar infrastructura, oraşe şi zone din Ucraina. Distruge şi un număr incredibil de mare de vieţi omeneşti”, a declarat Olaf Scholz miercuri, într-un discurs rostit la 70 de ani de la înfiinţarea Comisiei germane pentru Cooperarea Economică în Estul Europe.
Administrația de la Moscova a respins însă propunerea liderului de la Berlin.
„Noi nu ne rugăm de nimeni pentru nimic, iar politicienii din Germania ar trebui să înţeleagă acest lucru în mod clar şi permanent”, a reacţionat Ministerul rus de Externe, citat de publicaţia Handelsblatt.
„Guvernul german nu a explicat de ce a evitat în mod ruşinos şi laş să investigheze actele de sabotaj asupra conductelor Nord Stream 1 şi 2, prin care economia germană a fost deconectată de la gazul rusesc ieftin”, a transmis Ministerul de Externe de la Moscova.