Veşti bune pentru toţi românii îngrijoraţi de costurile mult prea mari ale facturilor la energie.
PNL ar susţine modificarea modului în care se stabileşte plafonul pentru facturile de curent
Partidul Naţional Liberal (PNL), care iniţial s-a opus, se pare că este acum de acord cu schimbarea modului în care se calculează plafonarea preţurilor la energie. Mai exact, plafonarea ar trebui să se raporteze la consumul din prezent şi nu la cel înregistrat în anul 2021, aşa cum este stipulat, în moment de faţă, în lege.
„Nu am luat o decizie, dar acest aspect va fi stabilit în cadrul dezbaterilor parlamentare. Noi suntem deschiși la discuții și nu spunem nu niciunei variante”, a precizat, vineri, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, potrivit Mediafax.
Recent, partenerii de guvernare de la PSD au depus un amendament în acest sens, iar liberalii, după discuţiile avute cu specialişti, ar fi ajuns la concluzia că algoritmul de calcul poate fi într-adevăr implementat.
„PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate.
Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022”, au transmis social-democraţii, cu privire la amendamentul respectiv.
Modificarea legii în acest sens îi va stimula pe români să economisească electricitatea, ceea ce ajuta România în demersul de reducere a consumului naţional, potrivit cererilor venite de la Bruxelles.
Care este problema cu actuala lege, potrivit preşedintelui Asociației Energia Inteligentă?
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a explicat recent de ce românii care au făcut economie la curent în această perioadă tot s-au trezit cu facturi mai mari, deşi s-au încadrat în plafonul stabilit de autorităţi.
„După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că deși au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au prețul de 1,8 lei/kWh.
Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc să achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare). De ce?
Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat, doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255 / 300 kWh.
Oamenii trebuie să știe că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieții (cel puțin dublu față de prețul plafonat)”, a declarat Dumitru Chisăliță, potrivit Adevărul.