Fermierii din România vor putea cere un avans de până la 70% din plățile directe pentru 2022

Guvernul de la București a stabilit, printr-o hotărâre de guvern (HG) publicată joi, 6 octombrie 2022, în Monitorul Oficial, acordarea în avans a unor plăți în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal, din data de 16 octombrie. De această măsură de sprijin vor beneficia peste 800.000 de fermieri, întrucât acest an a fost unul dificil pentru ei.

Hotărârea de Guvern (HG) 1.209/2022 este actul normativ ce introduce măsura de sprijin destinată fermierilor. Pe scurt, ea stabilește acordarea în avans a plăților în cadrul schemelor de plăți directe din sectorul vegetal într-un procent de maximum 70%.

Valorile pentru plățile directe în sectorul vegetal sunt:

  • schema de plată unică pe suprafaţă: 96,2796 euro/ha;
  • plata redistributivă pentru intervalele între un hectar și cinci hectare, inclusiv: 5 euro/ ha;
  • plata redistributivă pentru intervalele între cinci hectare până la 30 de hectare, inclusiv: 48,7184 euro/ha;
  • plata pentru înverzire: 58,5308 euro/ha;
  • plata pentru tinerii fermieri: 48,1398 euro/ha.

„Am avut în vedere, încă de la preluarea mandatului de ministru, să solicit Comisiei Europene acordarea avansului din subvențiile la hectar într-un procent mai mare de 50%.

Fermierii s-au confruntat cu un an agricol atipic, motiv pentru care am făcut toate demersurile necesare, astfel încât să venim în sprijinul lor. Oficialii europeni au decis că statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăților directe pentru anul de cerere 2022”, a explicat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

MADR va ajuta fermierii care au fost afectați de secetă

Vă amintim că, zilele trecute, Petre Daea a fost prezent la un eveniment de gastronomie sustenabilă, dedicat celebrării Zilei Internaţionale de Conştientizare Asupra Risipei şi Deşeurilor Alimentare, unde a fost întrebat dacă fermierii loviți de secetă vor primi ajutor din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

El a spus că procesele verbale de constatare emise de comisiile de evaluare a pagubelor sunt așteptate până la data de 15 noiembrie 2022, precizând că aceste procese verbale îi vor ajuta pe fermierii afectați de secetă.

„În fiecare zi eu vă pun la dispoziţie buletinul nostru informativ care consemnează pe baza datelor pe care le primim de la comisiile judeţene care este situaţia concretă privind evaluarea pierderilor din agricultură.

Am spus-o şi o repet: seceta este un fenomen evolutiv, nu este ca un alt fenomen care să afecteze astăzi şi mâine ştii care a fost gradul de afectare şi pe ce suprafaţă, motiv pentru care aşteptăm aceste procese verbale de constatare, până pe data de 15 noiembrie, când comisiile stabilite prin ordinul prefectului evaluează la faţa locului care este starea de fapt şi ne transmit aceste date, iar noi vi le transmitem dumneavoastră. După cum vedeţi de la o zi la al alta apar date noi”, a declarat, recent, Petre Daea.

MADR a arătat că, până la data de 28 septembrie 2022, suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală.

Iată care sunt principalele culturi de toamnă care sunt afectate de secetă:

  • 189.977 hectare de grâu și triticale
  • 29.979 hectare de orz, orzoaică, ovăz, secară
  • și 26.805 hectare de rapiță

Nici culturile de primăvară nu au scăpat de secetă:

  • 271.398 hectare de porumb
  • 135.006 hectare de floarea soarelui
  • 23.129 hectare de soia
  • și 20.530 de plante furaje