Decizia surpriză a Guvernului. Ajung bani într-un domeniu important

Guvernul a anunţat că, la sfârşitul lunii august, au fost depuse şapte proiecte regionale pentru atragerea de fonduri europene în vederea achiziţioării mai multor tipuri de ambulanţe şi echipamente necesare acestora.

Aceste echipamente vor permite evaluarea, primul-ajutor calificat, acordarea asistenței medicale și transportul pacienților atât prin modernizarea infrastructurii existente a sistemului integrat de urgență, cât și prin dezvoltarea de noi structuri în cadrul acestuia, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Îmbunătăţirea serviciilor medicale este prioritară pentru Guvernul României. Am alocat fonduri naţionale, (…) dar am găsit şi soluţii complementare de finanţare din fonduri europene”, a declarat astăzi premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Astfel, au fost depuse proiecte cu o valoare nerambursabilă (fonduri europene și buget de stat) de 391.232.199 lei pentru achiziționarea următoarelor tipuri de ambulanțe, distribuite în cele șapte regiuni eligibile (Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Nord-Est, Centru):

  • ambulanțe de tip A 2;
  • ambulanțe de tip B 4 x2;
  • ambulanțe de tip B 4 x 4;
  • ambulanțe de tip C pentru transportul nou-născuților în stare critică;
  • ambulanțe specializate pentru pacienții cu risc biologic;
  • ambulanțe pentru transport victime multiple;
  • posturi medicale avansate;
  • unități de suport pentru accidente colective;
  • ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile.

Beneficiarii eligibili ai acestui apel sunt parteneriatele formate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în calitate de lider de parteneriat, şi inspectoratele județene pentru situații de urgență (ISU) din fiecare regiune. 

Serviciile de Ambulanță Județene (SAJ-urile), autoritățile administrației publice locale (consiliile județene şi consiliile locale), instituțiile publice cu atribuții în domeniul căutării-salvării de persoane în  zone montane, greu accesibile, alături de ISU şi IGSU, sunt beneficiari direcți ai achizițiilor acestor echipamente.

 Grupul țintă al acestor proiecte este reprezentat de populaţia care va beneficia de servicii medicale şi echipamente care vor permite creșterea capacității de răspuns în situații de urgență, inclusiv în cazul accidentelor cu victime multiple, şi vor crește eficiența și calitatea serviciilor medicale de urgență și a celor de prim-ajutor calificat.

Pentru apelurile pe proiectele dedicate  îmbunătățirii calității şi a eficienței îngrijirii medicale de urgență au fost alocate 160,9 mil. euro (FEDR şi bugetul de stat), din care circa 95 mil. euro reprezintă suma pentru apelul dedicat ambulanţelor.