Nu s-a făcut niciun pas în această direcție, susține CE

Toate statele UE au fost obligate să pună în aplicare legile necesare, până la sfârșitul anului 2023, a precizat Executivul UE, adăugând că țările pe care le-a dat în judecată nu au făcut niciun pas în această direcție, transmite FirstPost.

Ministrul spaniol al Bugetului, Maria Jesus Montero, a declarat că Spania a fost un „pionier” în promovarea unei taxe minime pentru companiile multinaționale și că va respecta cerințele UE în următoarele luni. Ea a subliniat că Parlamentu spaniol urmează să aprobe o nouă legislație până la sfârșitul anului.

În luna mai, comisia a trimis avize tuturor celor patru țări. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu a respectat directiva. În consecință, CE a decis să ia măsuri legale împotriva lor.

Comisia „recunoaște că autoritățile depun eforturi semnificative” pentru a transpune directivele în legislația națională, dar a remarcat că ”cele patru țări „nu au notificat Bruxelles-ul că au fost înregistrate progrese.

„Avem un regulament care include în prezent impozitul de 15%… dar mai sunt și alte lucruri care trebuie încorporate și la care se referă Comisia”, a mai spus Montero.

Directiva UE stabilește un impozit minim pe profit pentru companiile cu venituri care depășesc 750 de milioane euro

Directiva a fost extinsă la nivel global, 138 de jurisdicții din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) semnând pentru reformele planificate.

În consecință, comisia a anunțat că, din ianuarie, a început o „nouă eră” în domeniul fiscalității corporative.

Directiva UE stabilește un impozit minim pe profit pentru companiile cu venituri financiare anuale care depășesc 750 de milioane de euro, aplicabil oricărei firme mari cu o mamă sau o filială într-un stat membru al UE.

De asemenea, include reguli standardizate pentru calcularea și aplicarea unei „taxe suplimentare”, în cazul în care cota efectivă a impozitului pe profit a oricărei țări scade sub 15%.

Această măsură ar urma să împiedice companiile să plătească taxe mai mici atunci când operează în UE în timp ce sunt controlate de o companie-mamă din afara UE, care nu a aderat la acordul OCDE.

O nouă eră pentru impozitarea multinaționalelor

La începutul anului, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că punerea în aplicare a directivei „marchează o nouă eră pentru impozitarea marilor multinaționale”.

„Intrarea în vigoare, în Europa și în jurisdicțiile din întreaga lume, a acestei reforme istorice marchează un pas major spre un sistem de impozitare mai echitabil pentru corporații.

Prin scăderea stimulentelor întreprinderilor de a transfera profiturile către jurisdicții cu impozite scăzute, noile reguli vor contribui la stoparea așa-numitei „uniformizări” a cotelor impozitului pe profit în UE și la nivel global”, a declarat Gentiloni.