Este anunţul momentului la nivel european cu privire la Ungaria!
Comisia Europeană nu renunţă! Decizia oficială luată duminică: Ungaria ar putea rămâne fără 7,5 miliarde de euro
Duminică, 18 septembrie, Comisia Europeană a recomandat suspendarea unor fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, din cauza corupţiei, dar şi a încălcării normelor statului de drept.
Asta înseamnă o reducere a fondurilor europene din politica de coeziune destinate ţării vecine cu 65%. Decizia Comisiei Europene a fost luat în unanimitate, însă Consiliul European este cel care are votul final, pe care trebuie să-l dea în decurs de o lună. Această perioadă poate fi prelungită cu maximum două luni, în circumstanţe excepţionale.
UE a introdus noua sancţiune financiară în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la ceea ce spune că reprezintă subminarea democraţiei în Polonia şi Ungaria. Propunerea de astăzi este o premieră la nivelul UE, transmite Reuters.
„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea şi gestionarea fondurilor UE. Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”, afirmă Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget.
Care sunt cele mai importante nereguli sesizate de către oficialii de la Bruxelles?
Oficialul european a atras atenţia asupra neregulilor sistemice din legile Ungariei privind achiziţiile publice, garanţiile insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficienţele în urmărirea penală eficientă şi deficienţele altor măsuri împotriva corupţiei.
Cele 7,5 miliarde de euro care ar putea fi suspendate acum reprezintă 5% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru anul în curs.
Decizia Comisiei Europene vine după un dialog intens cu Budapesta în ultimele luni, dar şi după o scrisoare trimisă Ungariei, în care se subliniau măsurile pe care intenţionează să le propună Consiliului. Ungaria a prezentat măsurile de remediere într-o scrisoare datată 22 august, completată de clarificări suplimentare într-o scrisoare din 13 septembrie.
Comisia a evaluat în detaliu răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere abordează în mod adecvat constatările iniţiale ale Comisiei. Pentru ca măsurile să se califice drept adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept şi/sau riscurilor pe care le creează pentru bugetul UE şi interesele financiare ale Uniunii.
Concluzia Comisiei Europene este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să abordeze problemele în cauză, dacă sunt detaliate corect în legile şi normele relevante şi puse în aplicare în consecinţă. Până la îndeplinirea etapelor cheie de implementare, Comisia consideră că în această etapă rămâne un risc pentru buget.
Astfel, a fost propusă suspendarea a 65% din angajamentele pentru trei programe operaţionale în cadrul politicii de coeziune, dar şi o interdicţie de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct şi indirect.