Autorităţile ungare au decis să crească intervalul dintre cele două doze ale vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca pentru a imuniza, cel puţin parţial, cât mai repede un număr cât mai mare de populaţie, relatează luni EFE, după cum transmite Agerpres.
În cazul vaccinului de la Pfizer/BioNTech, a doua doză se va injecta la 35 de zile după prima, faţă de 25 de zile până acum, în timp ce pentru vaccinul de la AstraZeneca a doua doză va fi administrată după 12 săptămâni.
„Această nouă strategie a fost necesară pentru ca un număr cât mai mare de oameni să primească cel puţin prima doză”, a explicat luni la o conferinţă de presă responsabila departamentului de sănătate publică din Ungaria, Cecilia Mueller.
Ea a avertizat că în următoarele săptămâni va avea loc „o creştere dinamică” a răspândirii coronavirusului, precizând că o singură doză oferă o anumită imunitate.
Ungaria a intrat în cel de-al treilea val al pandemiei, cu o medie zilnică de 3.897 de noi cazuri şi 102 decese raportate în ultimele 7 zile.
Ungaria, o ţară cu aproximativ 9,7 milioane de locuitori, a vaccinat 6,9 % din populaţie.
Această ţară central-europeană este deocamdată singura din Uniunea Europeană care utilizează vaccinurile Sinopharm din China şi Sputnik V din Rusia, care nu au primit autorizaţie de la Bruxelles.
Controverse legate de campania de vaccinare din Ungaria
Pe de altă parte, un eurodeputat socialist ungar a cerut retragerea imediată a decretului guvernamental ce prevede că originea vaccinului anti-COVID-19 administrat cetăţenilor Ungariei nu va fi indicată în certificatul oficial de vaccinare, transmite luni MTI.
Potrivit decretului publicat sâmbătă, nici măcar registrul central nu va arăta ce vaccin este folosit, deşi acest lucru este crucial prin prisma eventualelor reacţii adverse sau boli ulterioare, a subliniat eurodeputatul socialist Istvan Ujhelyi.
Majoritatea statelor europene sunt de acord că vor accepta doar vaccinuri autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), iar ungurii care vor dori să călătorească în străinătate pentru afaceri se vor confrunta cu restricţii, a spus Ujhelyi.
Potrivit eurodeputatului, şi ungurii vaccinaţi cu vaccinuri aprobate de EMA vor fi afectaţi de faptul că aceste certificate nu vor include informaţiile respective.