Tribunalul Prahova a stabilit un nou termen pentru cererea Elenei Udrea

Tribunalul Prahova, care trebuia să se pronunțe marți asupra cererii fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, de reducere cu peste 150 de zile a pedepsei de șase ani primite în dosarul Gala Bute, a amânat luarea unei decizii pentru 29 aprilie. Instanța va solicita documente de la Ministerul Justiției și de la Tribunalul București, potrivit surselor judiciare.

Elena Udrea, care ispășește pedeapsa în penitenciarul de la Târgșor, Prahova, în urma condamnării din dosarul Gala Bute, a depus o „contestație la executare” la Tribunalul Prahova, prin care solicită reducerea cu aproximativ jumătate de an a pedepsei de șase ani de închisoare, primită pentru luare de mită și abuz în serviciu. Dosarul a fost înregistrat pe 20 martie, iar instanța era așteptată să se pronunțe marți.

Decizia a fost amânată pentru 29 aprilie, instanța urmând să solicite documente de la Ministerul Justiției și Tribunalul București, conform surselor judiciare. Fostul ministru cere scăderea din pedeapsa de șase ani a celor aproximativ 150 de zile de detenție deja executate în Costa Rica și Bulgaria, potrivit surselor citate.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv în 2022

Elena Udrea a fost condamnată definitiv, pe 7 aprilie 2022, la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Ea a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței, iar în aceeași zi a fost dată în urmărire și capturată pe teritoriul Bulgariei, în Vama Kulata, la granița cu Grecia.

Elena Udrea a fost reținută în Bulgaria în arest preventiv până pe 10 iunie 2022, când autoritățile bulgare au decis extrădarea sa, fiind adusă în România pe 16 iunie 2022.

În urma condamnării sale din dosarul Gala Bute, Elena Udrea a depus o contestație la executare, însă aceasta a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe 1 noiembrie 2022. Hotărârea nu a fost definitivă și a fost contestată de fostul ministru al Turismului, contestația fiind respinsă definitiv în martie 2023. De asemenea, o cerere de revizuire a pedepsei a fost respinsă definitiv de ICCJ în decembrie 2024.

Când ar putea Elena Udrea cere eliberarea condiționată

Dacă Tribunalul Prahova va accepta solicitarea depusă de Elena Udrea, aceasta ar putea cere, pentru prima dată, liberarea condiționată.

Conform legislației, persoanele condamnate pot fi eliberate după ce au executat două treimi din pedeapsă, în cazul sentințelor de sub zece ani. Această perioadă poate fi redusă dacă persoana a acumulat zile câștigate prin muncă sau alte activități.

Judecătorii vor analiza toate documentele prezentate și vor decide dacă perioadele de detenție din Costa Rica și Bulgaria pot fi echivalente cu perioada de detenție din România.

În cazul unei hotărâri favorabile, comisia de liberare condiționată din penitenciar poate convoca o evaluare a Elenei Udrea.