UE a aprobat extinderea termenului pentru planul de reducere a deficitului

UE a decis să extindă, până la 31 ianuarie 2025, termenul în care România poate prezenta planul său de reducere a deficitului bugetar, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Reuters.

„În condiţiile în care nu am primit încă planul României, nu putem face comentarii cu privire la conţinutul său. Înainte de trimiterea planului, Comisia este angajată într-un dialog tehnic cu statele membre, inclusiv cu România, în ideea de a se asigura că aceste planuri respectă toate cerinţele prevăzute în legislaţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.

România nu a înaintat încă proiectul de buget pentru 2025, însă analiștii și agențiile de rating anticipează posibile majorări de taxe pentru întărirea finanțelor publice. În acest an, coaliția guvernamentală a crescut salariul minim și pensiile din sistemul public, conform Reuters.

Într-o declarație anterioară, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Guvernul a „ajuns la o înțelegere” cu Comisia Europeană în legătură cu planul fiscal pentru reducerea deficitului. El a subliniat importanța acordului, evidențiind că experții CE au recunoscut necesitatea ca România să beneficieze de o perioadă de 7 ani pentru a implementa proiecte de investiții semnificative în economie.

Investiții masive în economie

„Am ajuns la o înţelegere cu Comisia Europeană cu privire la planul fiscal. Este esenţial că experţii Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani în care să facă investiţii masive în economie. Doar astfel vom ajunge la media UE în privinţa dezvoltării, a veniturilor cetăţenilor şi a nivelului de trai, în general. Există şi un acord asupra ideii că, dacă deficitul este mai mic decât investiţiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că pe ordinea de zi a discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, programate pentru miercuri, va fi inclus și stadiul negocierilor cu Comisia Europeană referitoare la planul fiscal al României.

Mihai Constantin a subliniat că, având în vedere importanța și actualitatea subiectului, în special în contextul discuțiilor intense cu Comisia Europeană, agenda publică pentru ziua respectivă include o reuniune a Consiliului Tripartit la ora 15:00. Pe ordinea de zi se află și stadiul negocierilor legate de planul fiscal al României, care este discutat cu Comisia Europeană. De asemenea, consultările cu mediul de afaceri și sindicatele fac parte dintr-un acord deja stabilit cu Comisia, pentru a defini parametrii în care România va funcționa în relația cu Bruxelles-ul în anii următori.

„Pentru că este un domeniu de mare interes şi de actualitate, mai ales în contextul discuţiilor permanente, dar ceva mai intensificate de această dată cu Comisia Europeană, ţin să precizez şi să vă readuc aminte agenda publică prezentată pentru ziua de astăzi. La ora 15:00 urmează să aibă loc Consiliul Tripartit, pe ordinea de zi aflându-se şi stadiul negocierilor apropo de planul fiscal pe care România îl discută la nivelul Comisiei Europene, consultarea cu mediul de afaceri şi cu sindicatele fiind o înţelegere, un agrement deja făcut cu Comisia pentru a întregi tabloul parametrilor prin care România va funcţiona din acest punct de vedere în raport cu Bruxelles-ul în anii care vin”, a spus Constantin la Palatul Victoria.