Decizia Uniunii Europene privind vânătoarea de turturele

Undă verde la vânătoarea de turturele. Uniunea Europeană a adoptat recent o schimbare majoră în politica de conservare, eliminând restricțiile impuse în 2021 asupra vânătorii turturelelor, pasăre migratoare cu risc global ridicat de dispariție.

Decizia controversată permite, în prezent, lovirea a 132.000 de exemplare în state precum Spania, Franța și Italia, în ciuda faptului că interdicția anterioară a contribuit la o creștere de 25% a populației în vestul Europei.

Uniunea Europeană UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Undă verde la vânătoarea de turturele. Scăderea numărului de turturele

Această specie, cunoscută pentru migrația anuală din Africa subsahariană către Europa pentru sezonul de reproducere, se confruntă de ani de zile cu scăderi dramatice, fiind afectată de pierderea habitatelor și de presiunile vânătorești.

În special în Marea Britanie, turturica este aproape de a dispărea complet, fiind catalogată drept cea mai rapid afectată specie de pasăre din regiune.

Conform organizației de caritate BirdLife International, datele arată că interdicțiile de vânătoare au succes în stimularea creșterii populațiilor. În zona de migrație vestică din Spania, Franța, Portugalia și nord-vestul Italiei, turturica a început să se refacă.

Însă, în zona de migrație central-estică din Austria, Bulgaria, Grecia, Italia, Malta, România și Cipru, unde interdicțiile de vânătoare nu au fost aplicate corespunzător, nu s-a observat nicio recuperare.

Argumentele Uniunii Europene pentru ridicarea interdicției

Reprezentanții UE susțin că decizia a fost luată pe baza unor indicatori pozitivi, cum ar fi o creștere constantă a populației pe o perioadă de cel puțin doi ani, o rată îmbunătățită de supraviețuire și existența unor mecanisme riguroase de monitorizare și reglementare.

În esență, noile reglementări permit vânătoarea a 1,5% din populația totală a turturelelor ce traversează vestul continentului în timpul migrației.

În contextul tradițiilor rurale, vânătoarea turturelelor are o importanță culturală și economică semnificativă, în special în Spania, unde este privită ca parte integrantă a moștenirii locale. Reprezentanții asociațiilor de vânătoare susțin că gestionarea responsabilă a acestei practici este fezabilă, argumentând că se poate asigura conservarea speciei fără a-i pune în pericol supraviețuirea.

Controversele și avertismentele din domeniul conservării

Cu toate acestea, vocile din domeniul conservării, reprezentate și de experți internaționali, avertizează că ridicarea interdicției este un pas iresponsabil, subliniind că redresarea populației turturelelor este rezultatul unor măsuri de protecție bine fundamentate, iar o modificare abruptă a reglementărilor ar putea avea efecte negative pe termen lung.

Barbara Herrero, responsabilă senior pentru politica de conservare a naturii la BirdLife Europe, a spus:

„Turturica și-a făcut partea. Lăsată în pace, a început să se refacă. Dar guvernele nu au respectat partea lor din acord. În loc să rezolve aplicarea slabă a legilor și să protejeze habitatele, se grăbesc să ridice interdicția. Acest lucru este iresponsabil și pe termen scurt. Știm unde duce acest drum – direct înapoi pe marginea prăpastiei. Comisia Europeană ar fi trebuit să rămână fermă și să mențină moratoriul.”

Procesele verbale ale întâlnirii organizate de comisie, în care oficialii au decis să permită vânătoarea, arată că liderii UE consideră că au fost îndeplinite condițiile pentru a permite vânătoarea sustenabilă a turturicilor.

Procesele verbale spun:

„A existat consens (cu excepția Estoniei și BirdLife) pentru redeschiderea vânătorii cu cota de 1,5% în zona de migrație vestică. Între timp, reacția populației de păsări la vânătoare va trebui monitorizată îndeaproape în următorii ani.”