Întâlnire importantă privind politica externă a Rusiei și planurile de viitor pe care le are Vladimir Putin și oficialii de la Kremlin. Moscova susţine că războiul, denumit oficial „operaţiune militară specială”, este necesar pentru dezarmarea şi „de-nazificarea” Ucrainei şi pentru a proteja populația rusofonă de „fascişti”. Kievul şi Occidentul resping această justificare, considerând că este un pretext pentru agresiune.

Serghei Lavrov, întâlnire importantă privind politica externă a Rusiei

Consiliul pentru politici externe şi de apărare şi ministrul de Externe Serghei Lavrov vor discuta sâmbătă, 14 mai, despre „provocările şi trendurile de politică externă” ale Rusiei în contextul invaziei din Ucraina.

„Ca de obicei, întâlnirea va reuni membri ai mediului universitar şi experţi, diplomaţi, ofiţeri militari, afacerişti şi jurnalişti”, transmite consililul, citat de către agenţia de ştiri rusă TASS.

Schimbările geopolitice din ultimele două luni şi „operaţiunea specială” a Rusiei în Ucraina sunt pe lista de discuţii, precum şi noua situaţie în care se regăseşte Kremlinul după sancţiunile impuse de către Occident. Astfel, Consiliul pentru politici externe şi de apărare este o organizaţie publică, din care fac parte politicieni, oameni de afaceri, persoane publice, jurnalişti şi cercetători, înfiinţată în Moscova, în 1992. Scopul organizaţiei este facilitarea dezvoltării şi implementării conceptelor de dezvoltare strategică ale Rusiei şi a politicilor interne şi externe.

Vizită importantă a unui oficial rus în Ucraina

Anna Kuzneţova, vicepreşedintă a Dumei de Stat – camera inferioară a parlamentului Rusiei – a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflată sub ocupaţie rusă, informează sâmbătă agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, fără a preciza când a avut loc evenimentul. Deputata a discutat despre necesităţile de asistenţă socială şi medicală ale populaţiei locale, aprovizionarea cu alimente şi produse pentru copii, arată sursa citată.

„Suntem gata să acordăm orice fel de asistenţă”, a spus Kuzneţova, mamă a şapte copii, căsătorită cu un preot ortodox.

Reuters reaminteşte că au mai existat câteva ştiri confirmate despre vizite ale unor înalţi oficiali ruşi în zone ocupate din Ucraina, de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie. Rusia a anunţat în aprilie că deţine controlul asupra întregii regiuni Herson, care ar putea fi anexată. Kremlinul afirmă că populaţia va fi cea care decide dacă doreşte aderarea la Rusia; au avut loc şi câteva proteste locale împotriva ocupaţiei ruse. Oraşul Herson este un port important la Marea Neagră, iar regiunea constituie o parte a legăturii terestre între peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile separatiste din estul Ucrainei.