UPDATE 2: Polonia a venit cu o primă reacție după decizia Gazprom
Polonia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării şi ”se va descurca”, declară viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, după anunțul Gazprom privind întreruperea furnizării de gaze. De asemenea, rezervele de energie ale ţării sunt ”în siguranţă”, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă, afirmă ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, relatează BBC.
UPDATE: Bulgaria se revoltă și spune că a plătit pentru gaze.
Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie şi oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, le-a spus jurnaliştilor ministrul Energiei, Alexander Nikolov, transmite Reuters, informează Agerpres.
Bulgaria va urmări poziţia Comisiei Europene care cere statelor să nu plătească în ruble pentru gazele ruseşti, aşa cum a cerut preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat Nikolov.
„Deoarece sunt analizate toate obligaţiile legale şi comerciale, este clar că în acest moment gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică şi economică în actualul război”, susţine ministrul Energiei.
Bulgaria este puternic dependentă de gazele ruseşti. UE are ca obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la finalul anului şi la zero până la finalul lui 2027, a anunţat marţi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
Știre inițială:
Vladimir Putin dă o lovitură grea Europei! Rusia începe să oprească robinetul cu gaze.
E oficial! Bulgaria şi Polonia nu mai primesc gaze naturale de la Gazprom
Mai exact, atât Bulgaria, cât şi Polonia, nu mai primesc gaze naturale din Rusia.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat, miercuri, că a întrerupt toate livrările de gaze atât către Bulgaria, cât și către Polonia.
Motivul invocat de compania rusească: cele două ţări au refuzat să plătească gazele în ruble, transmit jurnaliştii de la BBC.
Anterior, furnizorii de energie din Polonia și Bulgaria au anunțat că au primit notificări oficiale de la furnizorul rus de gaze în legătură cu întreruperea livrărilor.
Anunţurile confuze venite miercuri dimineaţă din cele două ţări
Miercuri dimineaţă, situaţia nu era încă foarte clară.
Anunțul Gazprom vine să clarifice o oarecare confuzie, având în vedere că datele arătau că livrările de gaze în Polonia prin Belarus au fost reduse temporar înainte de a fi reluate, miercuri dimineaţă.
Mai mult, furnizorul din Bulgaria anunțase că țara primea în continuare gaze rusești.
Bulgaria, afectată serios de oprirea gazului rusesc
Bulgaria este dependentă de gazul rusesc, spre deosebire de Polonia, care susţine că are deocamdată rezerve pentru a face faţă acestei situaţii.
Vecinii de la sud de Dunăre importă circa 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică întregul său consum, în principal de la Gazprom, prin contracte pe termen lung. O cantitate mai mică vine şi din Azerbaidjan, însă acum Sofia va fi nevoită să crească importurile din această ţară la aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an.
„Astăzi (marţi, 26 aprilie – n.red.), Bulgargaz EAD a primit o notificare că livrările de gaze naturale de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022.
Partea bulgară și-a îndeplinit pe deplin obligațiile și a efectuat toate plățile necesare în temeiul acestui acord, în timp util, strict și în conformitate cu clauzele contractuale”, a transmis Ministerul Energiei din Bulgaria.