Cătălin Cherecheș ar putea fi eliberat din Penitenciarul Rahova
Curtea de Apel Cluj i-a dat câștig de cauză lui Cătălin Cherecheș. Mai precis, judecătorii au admis contestația în anulare împotriva deciziei de condamnare. Această contestație este, de fapt, o cale extraordinară de atac.
Fostul primar din Baia Mare a fost audiat de judecătorii din Cluj în cursul zilei de vineri, 5 aprilie. El i-a convins pe aceștia că există motive reale pentru admiterea contestației sale.
Cătălin Cherecheș dorește să scape de condamnarea de 5 ani de închisoare. El invocă, în primă fază, că judecătoarea care l-a condamnat nu este compatibilă. Potrivit lui, mama judecătoarei a fost implicată în denunțul făcut de socrii săi.
De altfel, el adaugă că infracțiunile pentru care a fost acuzat au fost deja prescrise atunci când s-a luat decizia finală.
Contestația lui Cătălin Cherecheș a fost admisă parțial, iar judecătorii spun că vor decide, până pe 18 aprilie, dacă o vor admite complet.
Dacă judecătorii admit contestația, atunci procesul s-ar putea rejudeca. În timpul acesta, este probabil ca executarea pedepsei să fie suspendată. Așadar, el ar putea fi eliberat din Penitenciarul Rahova.
Cătălin Cherecheș a fugit din țară anul trecut
La finalul lunii noiembrie 2023, după ce Curtea de Apel din Cluj l-a găsit vinovat de luare de mită și l-a condamnat la 5 ani de închisoare efectivă, fostul primar Cătălin Cherecheș a părăsit țara.
La scurt timp după fuga sa, el a fost capturat în Germania, la Gara din Augsburg. Fostul edil a fost reținut până când a fost extrădat autorităților române.
În septembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Cluj au inițiat procedurile judiciare împotriva fostului primar al municipiului Baia Mare. Procurorii l-au acuzat de luare de mită în mod repetat.
În aceeași anchetă, Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanți ai unor întreprinderi comerciale, au fost trimiși în instanță pentru acuzații de dare de mită.
Nicolae Dan Trifa a fost acuzat de complicitate la dare de mită.
Potrivit procurorilor anticorupție, în anul 2013, în timp ce îndeplinea funcția de primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș ar fi cerut, acceptat și primit diverse sume de bani de la menționații antreprenori, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale oficiale.
DNA susține că între ianuarie 2011 și iunie 2013, în timp ce era deputat și ulterior primar al Baia Mare, Cătălin Cherecheș a efectuat operațiuni financiare în cadrul unei companii comerciale, inclusiv negocierea de contracte și emiterea de facturi, lucru incompatibil cu funcțiile sale publice.