Decizie a Consiliului UE: Cetățenii din Kosovo vor putea călători fără viză în Uniunea Europeană

Kosovo

Sursă: Dreamstime

Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde pentru a le permite cetățenilor din Kosovo să călătorească în cadrul UE fără vize. Normele urmează să fie adoptate de Parlamentul European, iar Comisia Europeană va continua să monitorizeze situația.

Miniştrii de Interne ai statelor din Uniunea Europeană, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), au adoptat joi, 9 martie, poziţia în primă lectură cu privire la regimul de călătorii fără viză pentru titularii paşapoartelor eliberate de Kosovo.

Călătorii fără viză pentru cetățenii din Kosovo

Noile norme le vor permite titularilor de paşapoarte din Kosovo să călătorească în Uniunea Europeană fără viză pentru o perioadă de şedere de 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

Această scutire de obligaţia de a deţine viză se va aplica de la data intrării în funcţiune a Sistemului european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile (ETIAS) sau de la 1 ianuarie 2024, oricare dintre acestea survine mai întâi.

”Kosovo a depus eforturi considerabile pentru a-şi îmbunătăţi securitatea şi gestionarea migraţiei şi pentru a-şi alinia politica în materie de vize la cea a UE. Sperăm să avem şi în continuare o cooperare fructuoasă în aceste domenii”, a declarat ministrul suedez pentru migraţie, Maria Malmer Stenergard, în numele preşedinţiei Consiliului UE.

Kosovo a înregistrat progrese semnificative în toate domeniile foii de parcurs privind liberalizarea vizelor. Pe baza acestei evaluări, Comisia a propus eliminarea obligativităţii de a deţine viză pentru titularii de paşapoarte eliberate de Kosovo. Exonerarea de obligaţia de a deţine viză va face ca întreaga regiune a Balcanilor Occidentali să facă obiectul aceluiaşi regim de vize.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze în mod activ punerea în aplicare a cerinţelor respective, inclusiv alinierea politicii în domeniul vizelor, prin intermediul mecanismului pentru perioada ulterioară liberalizării vizelor.

Noile norme urmează să fie adoptate de Parlamentul European înainte de a fi semnate şi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Ce se va mai discuta la reuniunea JAI

De asemenea, în cadrul reuniunii JAI, preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi Comisia Europeană îi vor informa pe miniştrii de interne cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen şi la punerea în aplicare a acţiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022.

De asemenea, participanţii vor avea un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a interoperabilităţii, în special în ceea ce priveşte începerea funcţionării sistemului de intrare/ieşire. Aceştia vor lua act de intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat, devenit operaţional în 7 martie.

Vineri, în secţiunea dedicată justiţiei, Consiliul JAI va adopta concluzii privind Carta drepturilor fundamentale a UE şi spaţiul civic, după care va avea loc un schimb de opinii pe acest subiect.

Miniştrii justiţiei ai statelor membre vor discuta, de asemenea, despre următoarele etape în combaterea rasismului şi a antisemitismului.