Armata obligatorie în România?!
Situația rezervei Armatei României a fost adusă în atenția publicului de Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al Comandamentului NATO, care a subliniat gravitatea problemei în contextul actual. Potrivit acestuia, refacerea rezervei armatei este vitală. El spune că aceasta ar trebui să se facă pe principiile voluntariatului, altfel ar putea fi necesară reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Într-o declarație făcută luni, el a evidențiat discrepanța semnificativă dintre numărul rezerviștilor voluntari din România și alte țări precum Polonia, care are 38.000 de rezerviști. Acesta a subliniat că în prezent există sub 2.000 de rezerviști voluntari în România și că eforturile de a încadra tinerii selectați ca rezerviști voluntari au fost neconcludente și contradictorii.
”La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”, a afirmat Bălăceanu la Prima News.
Refacerea Armatei Române, esențială pentru siguranța națională
Fostul reprezentant al Comandamentului NATO a argumentat că refacerea rezervei armatei este esențială pentru siguranța națională. El a subliniat că, în absența unei rezerve militare puternice, țara ar putea fi vulnerabilă în fața amenințărilor externe și a agresiunilor.
”(…) Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, a arătat Virgil Bălăceanu.
Rezerviștii trebuie mobilizați și pregătiți
Virgil Bălăceanu a explicat că pregătirea și mobilizarea rezerviștilor sunt cruciale pentru completarea unităților militare în cazul unui conflict. Aceasta ar trebui să fie o prioritate pentru autorități.
”(…) după alegeri, partidele care vor câştiga alegerile vor fi obligate dacă Armata României nu va avea rezerva refăcută, să decidă reintroducerea serviciului militar obligatoriu”, mai arată el.
Legea pentru refacerea Armatei se află în procedură inter-instituțională
Legea care vizează refacerea rezervei armatei României se află într-un procedură inter-instituțională de mai bine de doi ani și jumătate. Această întârziere care ar putea avea consecințe grave pentru securitatea țării. El a făcut un apel către parlamentari să acționeze prompt și să prioritizeze această lege esențială pentru apărarea națională.
”Din păcate, Ministerul , Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii”, arată acesta.
El a mai spus ”adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai precizat Virgil Bălăceanu.
Refacerea rezervei armatei române pe principiile voluntariatului apare ca o necesitate vitală pentru a asigura:
- securitatea
- stabilitatea țării în fața amenințărilor