Guvernul Turciei a luat o decizie controversată în privința oraşului Hasankeyf, una dintre cele mai vechi aşezări încă locuite din Mesopotamia. Pentru a construi un baraj în regiune guvernul a decis să inunde orașul în ciuda unei opoziţii faţă de ceea ce activiştii denunţă drept o distrugere îngrozitoare a unei moşteniri importante a umanităţii.
Astfel pe 8 octombrie orașul va fi total izolat, locuitorii având la dispoziție mai puțin de o lună pentru a-și parăsi locuințele. Conform datelor din 2012, în regiunea ce urmează să fie scufundată, locuiau 7 mii de persoane.
Orașul va fi sacrificat ca partea a unui plan ambiţios de construire a barajului Ilisu, un proiect prin care se urmăreşte furnizarea de energie pentru întreaga regiune din sud-estul Turciei.
Singurul lucru care amână demararea procesului de inundarea este aşteptarea finalizării unui nou drum în regiune. ”După data aceasta, vechea aşezare nu va mai cunoaşte niciun fel de trafic. Odată cu deschiderea noului drum, vom încercui complet oraşul cu un cordon de securitate”, a spus Hulusi Sahin, guvernatorul provinciei.
Decizia a fost profund criticată la nivel internațional din cauza impactului pe care îl va avea asupra edifiicilor istorice dar și a vieții locuitorilor din zonă. Regatul Unit şi-a retras sprijinul pentru barajul Ilisu încă din 2001, iar în 2008, construirea barajului a pierdut finanţarea mai multor firme europene.