‘Nu va mai fi posibil să se recurgă din nou la fonduri publice’, a declarat Joaquin Almunia pentru revista germană VDI nachrichten. ‘Dacă există bănci care sunt în pragul colapsului, acestea trebuie închise potrivit noilor reguli’, a adăugat Almunia.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus înfiinţarea unei autorităţi unice care va avea puterea de a decide când băncile trebuie salvate sau închise. În plus, Comisia vrea să modifice de la 1 august regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci astfel că înainte ca băncile să poată solicita o finanţare publică, acţionarii şi creditorii subordonaţi vor fi primi care vor trebui să contribuie.

Autoritatea Bancară Europeană pregăteşte o nouă rundă de teste de stres pentru cel de-al doilea trimestru al anului următor, care vor examina cât de bine pregătite sunt băncile din UE să răspundă la şocurile economie şi financiare. În urma testelor de stres derulate în 2011, EBA a stabilit că băncile europene trebuiau să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la mijlocul lui 2012, însă mulţi analişti au apreciat că această sumă nu este suficientă.

SURSA: Agerpres