Fără precedent! Statul obligat să deconteze serviciile medicale la o clinică privată

Judecătoria Sectorului 1 a luat o decizie într-un caz pe viaţă şi pe moarte, la propriu. Magistraţii au obligat o instituţie a statului să despăgubească o persoană fizică, a cărei viaţă a fost salvată cu greu în urma unei situaţii în care nu a beneficiat de ajutorul statului român.

O pacientă tratată într-o clinică privată trebuie să primească aproape 69.000 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), suma reprezentând investigaţii şi tratamente medicale, a decis Judecătoria Sectorului 1. Sentinţa nu este însă definitivă. Femeia din comuna Coşereni, judeţul Ialomiţa, a fost tratată într-o clinică privată din Capitală după ce marile spitale de urgenţa de stat din Bucureşti au refuzat internarea ei, motivând lipsa de paturi, scrie ziare.com. „S-a aflat într-o stare de nevoie acută, având a alege între viaţă şi apelarea la servicii private de sănătate”, se arată în motivarea judecătorilor.

Magistraţii au explicat că statul trebuie să aibă grijă de cetăţenii săi şi să le asigure tratament medical. Instanţa arată că Parlamentul nu numai ca a tolerat, dar a şi încurajat formarea de spitale private, tocmai pentru a evita astfel de situaţii.

„Instanţa apreciază că această situaţie în care deşi medicul curant al reclamantei IR a apreciat că este nevoie de internarea într-un alt spital public, cu competenţe (şi dotări) superioare, iar cererea sa nu a putut fi satisfacută ca urmare a lipsei de locuri în spital, este incompatibilă cu grija pe care trebuie să o poarte Statul Roman asupra cetăţenilor săi, trebuind să se asigure că astfel de situaţii sunt evitate.

Fiind notorie deja dotarea precară a sistemului medical al ţării noastre, legiuitorul nu numai că a tolerat, dar a şi încurajat formarea de spitale private, la care asiguraţii CASMB să recurgă în ipoteza în care le este imposibil sau nu doresc să se adreseze sistemului public de sănătate. Situaţia reclamantei a fost una în care i-a fost imposibil să aleagă sistemul public de sănătate, nu din pricina unei alegeri voluntare, ci chiar din pricina faptului că sistemul public de sănătate i-a refuzat în mod constant tratamentul, locul de internare (Spitalul Municipal Urziceni) arătând că este necompetent medical să o trateze şi numeroase spitale din Bucureşti refuzându-i primirea pe temeiul lipsei de locuri”, se arată în motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 1.

Casa de Asigurări a insistat pe perioada procesului că serviciile medicale nu pot fi decontate din cauza faptului că nu a fost urmat traseul administrativ complex care arată că „asistenţa medicală la cerere” nu este decontată de Casa de Asigurări. Judecatorii au respins însă acest punct de vedere. Instanţa atrage atenţia că atunci când a fost încheiat contractul cu clinica privată, „reclamanta a acţionat într-o adevarată stare de necesitate, având de ales între, cel mai probabil, deces, şi apelarea la serviciile sistemului privat de sănătate”.

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti a contestat sentinţa dată de Judecătoria Sectorului 1, procesul urmând să fie judecat acum la Tribunalul Bucureşti.