Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a anunţat marţi retragerea temporară a unei părţi a personalului său din Irak, după ce îşi suspendase deja misiunea de instruire a forţelor irakiene, consecinţă a tensiunilor acutizate între Washington şi Teheran. Decizia vine în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, generate de către uciderea unui general iranian de către armata americană.
„Ne luăm toate precauţiile necesare pentru a ne proteja personalul. Aceasta înseamnă repoziţionarea temporară a unei părţi a personalului în diferite locuri din interiorul şi în exteriorul Irakului”, a indicat un responsabil al Alianţei Nord-Atlantice, citat într-un comunicat. Totuşi, NATO îşi „va menţine o prezenţă în Irak”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Iranul să evite „noi violențe și provocări” menite să agraveze criza provocată de asasinarea comandantului iranian Qassem Soleimani în Irak, săptămâna trecută.
După reuniunea ambasadorilor din cele 29 țări ale Alianței, Stoltenberg a anunțat că misiunea NATO de instrucție din Irak se suspendă, urmând să fie reluată când situația o va permite.
„La întâlnirea de astăzi aliații au făcut apel la reținere și de-escaladare. Un nou conflict nu ar fi în interesul nimănui, așa că Iranul trebuie să se abțină de la noi violențe și provocări”, a spus Stoltenberg, adăugând că Statele Unite au explicat alianței motivele operațiunii militare de la Bagdad, soldată cu uciderea lui Soleimani.
Militarii români, relocaţi în alte zone
MApN a decis să întrerupă misiunile celor 14 militari români aflați în Irak, aceștia urmând a fi relocați, temporar, într-o altă bază a coaliției. „Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, de a se suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, Ministerul Apărării Naționale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak”, se arată într-un comunicat transmis de minister.
MApn precizează că misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Irakului.
„În funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile. România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional”, se menţionează în comunicat.