România este obligată de către judecătorii de la Marea Camera a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie.
România va trebui să recunoască familiile formate din persoane de același sex
Judecătorii din Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au respins, în data de luni, 25 septembrie, cererea repetată formulată de Guvernul român privind hotărârea istorică din 23 mai, pronunțată în instanță inițial.
Această decizie a CEDO obligă România să adopte o legislație care recunoaște și protejează drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care doresc să fie recunoscute oficial ca familii.
Cererea de retrimitere a fost transmisă de Guvernul României în august. Răspunsul la ea, decizia de marți, a fost realizat de un complet format din 5 judecători, după analizarea cererii statului român.
CEDO a anunțat marți că cererea României a fost respinsă. Mesajul oficial a fost transmis printr-un comunicat de presă.
„Decizia României de a contesta încălcarea dreptului la viața de familie sesizată de CEDO în cazul nostru, caz colectiv reunind 21 de familii gay, a fost una rușinoasă și nefondată. A sosit timpul ca statul român să ofere protecție juridică tuturor familiilor, nu doar a celor căsătorite”, a declarat pentru Gândul Florin Buhuceanu.
Buhuceanu este cel care a dat numele deciziei istorice de la CEDO. El și partenerul său de viață, Victor Ciobotaru, au oferit un interviu pentru „Gândul” în care explică cum s-a întâmplat să se numere printre cele 21 de cupluri LGBT care au dus această problemă la Curții de la Strasbourg. Cauza poartă numele „Buhuceanu și alții vs. România” iar marți a avut parte de prima victorie după cinci ani de la demararea acestui demers.
Cuplul cere drepturi egale pentru cetățenii LGBT din România care vor să își întemeieze o familie.
România a atacat în luna august la Camera Superioară decizia istorică din 23 mai
Vă amintim că pe 23 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat decizia de a admite plângerea depusă de Asociația ACCEPT împotriva statului român în numele a 21 de cupluri LGBT. Această plângere acuză autoritățile române de încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie în dosarul cunoscut sub numele de „Buhuceanu și alții vs. România”.
La acea vreme, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că România încalcă articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede dreptul la respectarea vieții private și de familie.
Decizia a fost luată cu cinci voturi în favoare și două voturi împotrivă, iar CEDO a declarat că cererile cetățenilor români sunt admisibile. Aceasta reprezintă o etapă importantă în procesul legal care vizează recunoașterea drepturilor cuplurilor LGBT în România.
Articolul 8 din Convenția amintită anunță drepturile care, potrivit CEDO, nu sunt respectate în România, în cazul cuplurilor LGBT:
„Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”, prevede articolul 8 din Convenție.