Tribunalul București a anulat recent diploma de doctor al Academiei Naționale de Informații a SRI a fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe, potrivit deciziei Tribunalului Capitalei din 6 decembrie 2021. Decizia nu este însă definitivă.

”Admite acţiunea. Anulează Diploma de Doctor seria … Nr. …, eliberată de Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” cu nr… din 19.08.2013”, este decizia Tribunalului București.

Decizia Tribunalului se înscrie într-o serie mai largă de doctorate anulate după ce chiar ANI a SRI a formulat solicitări de retragere a titlurilor de doctor, din pricina plagiatelor, în cazul mai multor persoane.

Tribunalul a mai anulat, în septembrie, pentru plagiat diploma de doctor a generalului SRI (r), Dumitru Dumbravă, fost șef al direcției juridice a SRI pe vremea generalului Florian Coldea, fostul șef militar al SRI. După trecerea în rezervă a lui Coldea în 2017, Dumbravă a fost secretar general al SRI, până la trecerea lui în rezervă, în 2018. Dumbravă a devenit celebru în urma unui interviu acordat în 2015 publicației online juridice.ro în care a vorbit deschis despre ”câmpul tactic al serviciilor” din Justiție.

Măsuri importante luate de Tribunalul București

În februarie acest an, Tribunalul București a anulat și diploma de doctor a generalului Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu și fost consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București. În iulie, Curtea de Apel București a anulat și diploma de doctor a lui Romeo Raicu, fost parlamentar PDL și președinte al Comisiei parlamentare de control a SIE.

În vara anului trecut Academia Națională de Informații (ANI) ”Mihail Viteazul” a SRI a cerut în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, printre care și Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului.

ANI a SRI a cerut anularea diplomelor și în cazul unor doctori făcuți ”la apelul bocancilor” de către fostul vicepremier și conducător de doctorate Gabriel Oprea, el însuși cu verdict de plagiat. Este vorba de Ana Maria Tudor (fostă Oprea), Alexandru Marius Tudor și Adela Loredana Vasile (fostă Popescu), fiica, ginerele și secretara lui Gabi Oprea. Nu mai puțin de 32 de astfel de procese au fost deschise la Curtea de Apel București. În cazul fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabriel Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. El a contestat decizia în instanță și a pierdut în iulie 2018 la CAB, dar a făcut recurs la Înalta Curte și a primit termen abia pe 3 decembrie 2021. Înalta Curte a amânat însă procesul pentru data de 11 februarie 2022. În cazul lui Bogdan Licu, adjunctul procurorului general al României, un complet al Înaltei Curți a decis, în noiembrie 2021, să oblige Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor obținut în urma unei teze plagiate parțial.

Anul trecut, Justiția a stabilit prin sentință definitivă și că fostul premier Victor Ponta și-a plagiat teza de doctorat.